Защо огладнявате, когато трябва да спите? Разгадаха тайната на нощния поход към хладилника 

0
318

Много хора се оплакват от среднощен глад

Среднощното ядене не е случайно Сн: ФБ

Дори и когато са се нахранили прилично с бавносмилаема храна.

Психолози от университета в Кеймбридж изтъкват няколко причини за среднощното ядене и дават съвети как да се справите с него.

Като естествена причина изтъкват прекалено ранна вечеря.  Прием на нискокалорична храна или въобще не сте вечеряли.

Ако сте се нахранили с подходяща засищаща храна, през нощта не би трябвало да изпитвате глад.Една от притеснителните причини е, че страдате от хранително разстройство.

Втората причина е психологическа. Има хора, които смятат, че не могат да заспят ако не хапнат нещо в леглото или така небрежно в кухнята по пижама.

Трета група хора стават да се хранят през нощта, за да тушират своето безсъние.

Огладняват през нощта хората, които денем нарочно гладуват, не се хранят пълноценно  или са на диета.

Самотните хора, хората без приятели и без подходящо социално обкръжение също изпитват среднощен глад.

Появата на депресия. Депресията може да варира в широк диапазон. От трагични и тъжни събития в живота на хората до свръх радостни. Такова свръхрадостно събитие е раждането на дете. Майката би следвало да е щастлива, но много родилки изпадат в следродилна депресия.

Причина за среднощното хранене може да бъде някаква лична драма, без да се стига до трагедия. Например нещастно влюбване. Вие сте влюбени, но не получавате взаимност. Обектът на вашите чувства не ви обръща внимание. Той или тя харесва друг човек.

Стресът и напрежението в работата или в университета могат да отключат среднощен апетит.

Ако ви се налага да работите с неприятни колеги или вашият шеф е гаден, това ви изпълва със страх и с притеснение. През деня сте под напрежение, а вечер тялото ви се отпуска от стреса и вие посягате към храната. Други в такива случаи пушат много или започват да пият. А някои, още по-страшно, посягат към дрогата.

От стрес някои хора качват килограми, а други слабеят. На някои започва да капе косата, появяват се проблеми със зъбите. Зрението може да падне, вдигат кръвно. Появяват се кожни екземи, себорея и други.

Психолозите съветват:

1 – Направете си самоанализ и открийте кое ви провокира да изпитвате среднощен глад и да се храните нощно време.

2 – Ако не можете да преодолеете този проблем на момента, заредете хладилника с полезни храни. Като плодове, кисело мляко, извара, прясно мляко и мед. Не яжте торти, пасти, чипсове, сандвичи и други „вредни“ храни.

3 – Можете да залепите бележка на хладилника, на която да напишете ваша заповед, че не трябва да го отваряте през нощта или не трябва да ядете нощно време.

4 – Ако този проблем започне да ви тормози, потърсете консултация с психолог.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.