Доц. Матеев говори за кожните алергии от новото време

0
356

Доц. Гриша Матеев е дерматолог в Александровска болница

Доц. Матеев говори за кожните алергии

Като гост в предаването „Пулс“ на Нова нюз (правоприеменик на Канал 3)  с водещата Гергана Добрева обсъждат кожните алергии.

В далечното минало в епохата на Римската империя, например, за козметика са били използвани само естествени мазнини от различни животни. И линолин – лойта от руното на овцете.

Днес в козметичните продукти се използват изключително много и различни съставки. Те са сериозно тествани. Включително и за алергии.

През последните години индустриите използват все повече оцветители, ароматизатори, стабилизатори, консерванти. Затова и броят на алергените също нараства.



Прочитате на някой етикет, че продуктът е без оцветители, ароматизатори, стабилизатори. Доц. Матеев казва, че е възможно продуктите са приготвени без оцветители. Но няма как да имат продължителна трайност без добавени стабилизатори и консерванти.

Кожата е най-големият орган от човешкото тяло. Тя е и най-активна при проявата на алергии. Доц. Матеев обяснява, че алергиите се проявяват чрез бърза и забавена реакция.

Бързата реакция става видима на момента. Ядете ягоди и се обривате. Пиете антибиотик и отново се обривате.

В по-леките случаи алергията прилича на опарване от коприва. В тежките случаи може да се прояви като оток на устните, на клепачите.

Най-страшната алергична реакция е оток на ларинкса следствие ужилване от насекомо – оса, пчела и други. За да бъде спасен пострадалият пациент е необходима незабавна реакция в рамките на няколко минути.

Ацетилсалициловата киселина е средство, което се използва от много хора. Тя е често употребяван консервант за туршии. Но също така причинява алергични реакции при около 20% от населението.

Другият вид алергични реакции развиват и т.нар. алергична памет. Доц. Матеев дава следния пример. Преди доста години фризьорка развила алергия към някакъв продукт, с който правила прическите на своите клиентки. Здравословното й състояние се влошило толкова много, че се наложило да бъде трудоустроена. В продължение на 20 години упражнявала друга професия.

Фризьорката решила да се върне обратно към своята професия. Тя смятала, че след толкова много години се е излекувала от алергията. И се оказало, че алергията отново се проявила. Защото човешкият имунитет притежава памет.

Още изключително интересни и полезни факти ще научите от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.