Какво трябва да знаете при покупка на сребърни бижута?

0
533

Какво трябва да знаете при покупка на сребърни бижута?

     Когато купувате сребърни бижута от онлайн магазин (пръстен, обеци, висулка, верижка, гривна или колие), на първо място се препоръчва да ги огледате визуално. Не трябва да има видими дефекти, които да могат да се видят дори с просто око. Трябва да отворите и затворите закопчалката (карабинер, пружинка) няколко пъти. Верижка или гривна от сребро е най-добре да се постави върху равна, равна повърхност за тестване, например можете да използвате обикновен лист хартия. По този начин можете да видите завоите и прекъсванията на веригата или гривната. При сребърните обеци закопчалките също трябва да подлежат на задължителна проверка, било то английска ключалка или обикновен шпилка.   

Сребро ли е?

Ако сребърният продукт остави следи върху пръстите ви, това може да бъде опасно за вашето здраве. Защото това е първият признак, че цинкът е част от сплавта. Поради тази причина сребърен предмет става крехък. Един от начините да се провери автентичността на среброто е чрез привличането му към магнит. Като вземете магнит, трябва да го донесете до предмета, сребърният предмет никога няма да бъде привлечен от магнита. Автентичността може да се провери и с обикновена игла. Ако след преминаване на игла няколко пъти върху сребърен продукт останат следи от метален пилинг, тогава такъв продукт не е сребърен.



Трябва ли да обърна внимание на пробата от сребърни предмети?

Ако печатът на пробната марка върху обеците има стандарт 925,    това означава, че сплавта съдържа 92,5% сребро. По-ниският процент сребро за сплавта отразява способността да имитира бижута. Например върху предмета се нанася само сребърно покритие.

Проверка на сребро у дома

Отивайки в аптеката и закупувайки сярен мехлем и азотна киселина, ние провеждаме експерименти у дома. За целта нанесете сярен мехлем върху сребърен продукт. Ако бижутата не потъмняват, значи са фалшиви. Истинското сребро трябва да потъмнее в отговор на сяра. И когато се прилага азотна киселина, не трябва да се появява зелена пяна. Внимателният подбор на бижута е гаранция за успешна покупка.

Сребърни бижута се носели в далечното минало. И сега сребърните бижута са на мода. Но за да закупите висококачествени сребърни бижута, трябва да вземете предвид няколко критерия:

– Печат

Не забравяйте да обърнете специално внимание на мястото на марката. Брандирането е задължително действие, което потвърждава автентичността на сребърен продукт.

Печатът се нанася върху определена област от сребърния продукт:

От вътрешната страна (пръстен);

На куки или уши (обеци и брошки);

На тирбушона (чокър и огърлици)

На частите, които могат да бъдат маркови (гривна)

 – Продажно място

По-добре е да купувате бижута в сертифициран бижутерски магазин. Тъй като при покупка на изложение или според реклама във вестник, ако срещнете продукт с ниско качество, продавачът ще бъде трудно открит или изобщо невъзможен за намиране.

– Цена

Цената на продукта играе важна роля. Твърде ниската цена трябва да ви предупреди. Сребърните предмети не са толкова скъпи като златните, но и не са евтини. Ето защо, когато избирате сребърен продукт, не се заблуждавайте от ниска цена (може да се окаже фалшива).

– Документ за декорация

При закупуване на сребърен артикул, продавачът трябва да предостави и документ, който посочва цената, теглото, фиността и т.н.

Как да определим качеството на сребърен продукт? Има много начини да тествате качеството на едно бижу.

  • Нуждаем се само от лед и сребърно парче, които искате да тествате. Вземете парче лед и го поставете върху бижу: ако ледът се топи активно, значи това е истинско сребро, а ако не, тогава сте продали фалшификат.
  • Можете да проверите качеството в бижутерски магазин. Вземете сребърното парче в ръцете си и го разтрийте старателно, обърнете го и след това огледайте дланите си. Висококачественото сребро не трябва да оставя остатъци. И ако останат следи, това е фалшификат.
  • Можете също така да проверите качеството на среброто с магнит. Това е много лесно да се направи. Основното нещо, което трябва да знаете, е, че среброто не магнетизира.
  • Има много възможности за тестване на сребро, сред тях има метод, свързан с обонянието. Много е просто – среброто има специфична миризма. Измамниците не вземат това предвид, така че фалшификатът е без мирис.

Тук ще откриете още полезни съвети, с помощта на които да разберете дали бижуто, което сте закупили е сребърно: https://silver.bg/kak-da-razberem-dali-bijutata-ni-sa-ot-srebro.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.