Топ дестинации за СПА туризъм в България

0
577

Топ дестинации за СПА туризъм в България

    В България има много СПА курорти, за съществуването на които много туристи, идващи в страната, дори не подозират. Според българския портал Икономика България е една от водещите курортни дестинации в Европа.

В допълнение към плажната ваканция, българските курорти могат да предложат на туристите да се отпуснат в спа комплекси с минерални извори и отлични възможности за спа туризъм.

Популярността на спа курортите в България е свързана с огромен брой минерални и термални извори. В страната има повече от 700. Водата се различава по състав, степен на минерализация и температура. Северната част на страната е богата на лиманска кал, която лекува кожни и възпалителни заболявания. Морски въздух, мек климат, лечебни минерални води и кал – комбинация, за която хората идват в България от цял ​​свят.



Сред най-известните български спа курорти на първо място е Велинград със 70 минерални извора, температурата на водата в които варира от + 28 ° C до + 91 ° C. В балнеологичната столица на Балканския полуостров има 56 минерални извора с температура на водата от 26 до 86 градуса. Велинград има най-големия карстов извор, който блика от земята със скорост 1200 литра в секунда. Зимата в курорта е мека, през лятото духа хладен вятър, задух и топлина не се случва. Велинград е най-добрият климатичен курорт в България, хипертониците и хората с алергии се чувстват комфортно тук.

Курортът Сандански има около 80 извора. В същото време водата тук има много ниска минерализация и богат химичен състав, а в комбинация със средиземноморския климат лекува перфектно дихателните пътища, опорно-двигателния апарат, ревматизма и нервната система.

   Св. Константин и Елена – Курортът радва туристите с минерална вода, морски въздух с отрицателно заредени йони и гъсти вековни кипарисови гори. Константин и Елена е първият и най-древният спа курорт в България. Морската вода има оптимален състав на сол, така че е отлична за лечение и профилактика. Термалните извори са горещи: водата се загрява до температура от 38 до 86 градуса.

Със сигурност мнозина вече са чували за известния български спа курорт Хисаря, който е най-старият балнеоложки курорт в България. Имайте предвид, че всички балнеоложки зони на спа отдих в България предлагат широка гама от лечебни с минерална вода, лечебна кал. В същото време балнеологичните курорти имат неоспоримо предимство пред другите видове отдих, тъй като може да приема почиващи през цялата година.

Хората отиват в курорта заради минералната вода Девин – слабо минерализирана, с малка концентрация на флуорид. Температурата на изворите в Девин е малко по-ниска от тази във Велинград – от 16 до 76 градуса. Курортът е заобиколен от Родопите, поради което Девин се счита за най-живописния спа курорт в България.

   Албена – Курорт на северното крайбрежие на България, който е заобиколен от природния резерват Балтата. Като спа курорт Албена е известна със своя мек климат, морски въздух, минерални води и устие от кал. Средната температура на термалните извори е 30 градуса. Един от най-красивите плажове в България се намира в Албена, поради което туристите съчетават профилактика и спа процедури с релаксация край морето. Курортът е обичан от семейства с малки деца заради добрата си инфраструктура.

   Сапарева баня – Балнео курортът стана известен в цяла Европа със своя силно минерализиран и изключително горещ термален гейзер. Източникът е в града. На всеки 20 секунди струя вода с температура над 100 градуса излита във въздуха. Спас охлажда водата, наситена с желязо и манган и я използва за лечение.

   Поморие – Високата концентрация на желязо в почвата превърна поморийския пясък в тъмнокафяв цвят. Калта от Поморийското и Малките езера също е наситена с желязо и именно поради нея в курорта идват любителите на спа центъра. Силно минерализирана черна кал, която покрива дъното на езерата в плътен слой, активира метаболитните процеси и регенерира кожата. Ако планирате да пътувате до Поморие, пригответе се за знойно лято: през юли – август курортът е сух и горещ.

Добринище –  Известният ски и спа курорт Добринище се намира в Пирин планина на 810 м надморска височина. Природата е дарила тази земя с уникални съкровища: планини, гори, потоци и извори. Първите селища са съществували тук през каменната ера. В региона са открити и керамика и монети от времето на Древен Рим и Тракия. Комбинацията от алпийска красота и уютната атмосфера превръща Добринище в един от най-обещаващите ски курорти у нас – виж тук.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.