Д-р Несторова за новостите в диагностика, профилактика и лечение на остеопороза

0
557

Остеопорозата е много сериозен проблем

Д-р Несторова дава полезна информация относно остеопорозата

Пред камерата на Credoweb.bg д-р Несторова дава изключително полезни съвети.

Д-р Родина Несторова е управител на Ревматологичен център „Света Ирина“.

Специалистът ревматолог коментира, че навременното изследване на костната плътност е важно. В начален стадий няма болки. Но ако заболяването бъде хванато навреме, лечението е много по-бързо, по-лесно и резултатите идват много по-скоростно.

Колкото по-късно остеопорозата бъде открита, толкова лечението е по-трудно и по-продължително.



За целта се използват методите ултразвуковата остеодензитометрия, рентгенова абсорбциометрия или двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA). DEXA измерва костната плътност на цялото тяло.

Методът е признат в целия свят като доказан в диагностиката на остеопороза и при определяне на риска от различни костни фрактури. За пациентите, които в момента провеждат лечение, този метод позволява да се проследява ефектът от приложената терапия. Затова лекарите го препоръчват за ежегодно измерване състоянието на минералната плътност на костите.

Методите за изследване на костната плътност са безвредни. Лъчевото натоварване е изключително малко.

Ултразвуковата остеодензитометрия (QUS) е неинвазивно и напълно безболезнено изследване. За целта се използват ултразвукови вълни, с помощта на които се прави измерване на костната плътност. Най-често измерването на плътността се прави в областта на петата.

Този метод, освен безболезнен, е и безопасен, защото не се използва радиация. Ултразвуковото изследване на ръцете и на петата спадат към скрининговите методи.

Изследването се провежда както при останалите ултразвукови изследвания.

Лекарят нанася специален гел върху петата на пациента. След това на монитора се появява образ.

За да бъде ясен образът на костите, е важно преди прегледа пациентите да не използват пудра, дезодоранти за крака и други козметични средства.

Съвременното лечение на остеопорозата дава отлични резултати. Опасно е то да не бъде проведено или да бъде прекъснато по време на самото лечение.

Не пропускайте видеото долу. От коментарите на д-р Несторова ще научите още полезни факти за профилактиката и за лечението на остеопорозата.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.