Доц. Стоянова за криптоспоридиоза – инфекционно чревно заболяване при деца и възрастни

0
502

Криптоспоридиоза е заболяване с остра чревна инфекция

Доц. Стоянова говори за заболяването криптоспоридиоза

Доц. д-р Стоянова пред Телевизия MU-Vi TV изнася лекция на тема „Криптоспоридиоза“.

Доц. Калина Стоянова е преподавател в катедра „Инфекциозни болести, паразитология и дерматовенерология“ при МУ във Варна. Преподавател и в Медицинския Колеж във Варна. Ръководител на обученията за специализанти по медицинска паразитология.

Криптоспоридиозата е паразитно чревно заболяване, което се причинява от едноклетъчни микроорганизми. Най-често то протича под формата на остра чревна инфекция.

Микроорганизмите попадат в човешкия организъм при прием на заразена храна или на замърсена вода.



Спорите на микроорганизмите причинители са силно устойчиви на химични дезинфектанти. Те притежават способност да запазват своята жизнеспособност във външна среда продължително време.

Когато заболяването протича с диария, тя най-често е водниста и е слузеста. Кръв в изпражненията се появява много рядко. Диарията често пъти е съпроводена от болки в корема. Наблюдават се симптомите повишена температура, гадене и също така повръщане.

Причинителят на заболяването криптоспоридиоза се идентифицира чрез култивиране и последващо наблюдение под микроскоп.

Лечението криптоспоридиоза не изисква да се приемат антибиотици. По време на диарията и евентуално при повръщането пациентът губи течности. Затова е важно да се приемат течности и соли. По този начин се възстановява и поддържа водно-електролитният баланс на организма.

Особено важно е пациентите със слаба имунна система да приемат витамини и други средства за повишаване на имунитета. Но силният имунитет е важен за всеки човек.

Не пропускайте видеото долу. От лекцията на доц. д-р Калина Стоянова ще научите още интересни и полезни факти.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.