Княгиня Мария Луиза стана прабаба за първи път: Честито!

0
349

Княгиня Мария Луиза е дъщеря на цар Борис Трети и на царица Йоанна

В социалните мрежи се появиха поздравления по случай раждането на първото правнуче на Княгинята.

„Поздравления за Княгиня Мария-Луиза по повод раждането на първото й пра-внуче Август Роудс Робърт Рейнолдс! Това е и първо пра-пра внуче за Цар Борис и на Царица Йоанна!“

Майката на новороденото момченце е внучката на княгиня Мария Луиза Татяна. Татяна е родена на 27 август 1989 г. Омъжена е за Клайтън Рейнолдс на 17 юни 2017 г.

Татяна е най-голямата от трите дъщери на втория син на княгиня Мария Луиза Херман. Херман е роден на 16 април 1963 г. Женен е в Белфаст за Дебора Ан Къли (родена на 2 декември 1961 г.).



Княгиня Мария Луиза е майка на 4 деца и баба на 11 внуци.

За останалите деца и внуци на княгиня Мария Луиза можете да научите ТУК.

Факт е, че дъщерята на цар Борис Трети и на царица Йоанна Българска не е така популярна у нас и по света както нейния по-малък брат Симеон Втори.

Княгиня Мария Луиза и царица Йоанна Сн: kingsimeon.bg

Като част от българската история е интересно да се знае, че след преврата на 9 септември 1944 г. и проведения референдум за република, царица Йоанна и двете й деца са прогонени от България.

Те се установяват в Египет, където Симеон Втори, княз Търновски и княгиня Мария Луиза учат.

През 1951 г. по предложение на посланика на Испания, царица Йоанна се установява в Испания.

Там княгиня Мария Луиза проявява интерес към Художествената академия в град Мадрид. Но близките й я насочват към факултета по Икономика.

Младата Мария Луиза завършва с отличен успех испанското Училище за медицински сестри към Испанския червен кръст. В България Червеният кръст е основан от нейната прабаба княгиня Клементина и от втората съпруга на цар Фердинанд I Български царица Елеонора.

Внучката на княгиня Мария Луиза Татяна дари своята баба с първото правнуче Сн: ФБ

След като се дипломира, княгиня Мария Луиза започва работа в учреждения и организации, които се занимават с благотворителни и социални дейности.

След 1990 г. царското семейство възобновява своите контакти с България.

Царица Йоанна се завръща у нас. А княгиня Мария Луиза започва да развива активна благотворителна дейност.

Помага финансово и по друг начин на Белодробната болница “Цар Фердинанд I” в село Искрец, обл. София. На  Детския дом за сираци “Княгиня Мария Луиза” в град Казанлък. Подпомага Детската белодробна болница „Царица Йоанна“ в Трявна и други.

Княгиня Мария Луиза е член на борда на директорите на Американския университет в Благоевград. Тя има изключителни заслуги за неговото основаване и утвърждаване като елитно учебно заведение.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.