Как се използва помпа за кърма

0
184

Как се използва помпа за кърма

Първите месеци от майчинството са най-тежки. Свързват се със среднощно будуване, ежечасни и дори ежеминутни грижи, които включват и кърмене на новороденото. Последното се случва на всеки 3 часа или при поискване. Важно е да се насърчава естественото хранене и да се отложи момента с включването на адаптирано мляко. Производството на кърма се засилва, когато детето суче – колкото по-често, толкова по-добре. Изцеждането на гърдите също е важно условие за стимулирането на лактацията, която зависи още и от други фактори, като хранене, сън, стрес и др. 

С какво са полезни помпите за кърма

Помпи за кърма

В миналото нашите майки и баби са залагали на доста по-примитивни и неефективни методи за изцеждането на кърма, но днес можем да открием далеч по-модерни варианти, от които да се възползваме. Ръчните и електрическите помпи са отлично решение, за да бъде кърменето максимално комфортно, но също така и продължително.

Този вид устройства са предназначени да облекчават напрежението в гърдите, когато те са пълни с мляко, но не е време за хранене, или пък кърменето е вече приключило. Също така помпите дават възможност на майките да осигурят храна на бебето, когато им предстои излизане навън, пътуване на по-дълги разстояния или когато някой друг трябва да се грижи за малкото бебе.



Как се използват

Преди да започнем да използваме помпата за кърма, трябва да се запознаем с инструкциите, които при различните модели са различни. Ето и някои прости насоки за употребата на подобни устройства: 

  • Изцеждането на мляко трябва да се случва толкова често, колко често храни, бебето – по този начин ще се погрижим за добрата лактация; 
  • Предварителното планиране и намирането на уединено място са важни за спокойствието на майката, докато извлича мляко от гърдите си; 
  • Ако сме избрали ел. модел с двоен принцип на работа, е нужно само да поставим отворите на указаното място и да включим уреда. При единичните модели трябва да се редуват гърдите, а при механичните се извършват движения с ръката, за да започне изцеждането;
  • Полезно е да си осигурим запаси от мляко, ако в някакъв момент не можем да кърмим. Предлагат се специални контейнери, които могат се поставят във фризера, за да се съхранят по-дълго време.

Няма две мнения, че помпите за кърма са много полезно решение, което си струва вниманието. Пазарът предлага всевъзможни модели и марки, като някои видове са евтини, а други по-скъпи и с допълнителни екстри. 

Какви видове има

Някои модели помпи за кърма са ръчни/механични, други са напълно автоматизирани, а трети дори имитират засмукващите движение на бебето, което е и оптималният избор. Колкото по-често е кърменето, толкова по-функционален уред за извличане на мляко ще е нужен на майката. Така тя ще се чувства максимално удобно, докато детето е на естествено хранене.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.