Казвайте тези молитви през Великия пост преди Великден

0
310

Великият пост преди Великден е най-продължителен

Казвайте тези молитви  Сн: ФБ

Той протича на два етапа.

Първо християните спират да консумират месо и месни храни, колбаси. През тази първа седмица могат да ядат млечни храни и яйца.

Една седмица по-късно спират да консумират млечните храни. И до края на поста се хранят само с растителна храна.

На Благовещение и на Цветница е позволено да се яде риба. А на Разпети петък се спазва възможно най-строг пост. Не се приема храна, дори и вода. Това е начин за съпричастност към страданията и саможертвата на Иисус Христос за нас хората.



Но постите не са свързани само с неяденето на определени храни. Това е време за размисъл, смирение и казване на молитви. Чрез оскъдната храна и молитвите човек прочиства едновременно своето тяло и съзнание.

Тези молитви се казват по време на Великия пост преди Великден.

Препоръчани са от pravoslavenhram.com.

„Надеждо на всички хора, от краищата на земята и на ония, които са далече в морето, Боже, Който си предначертал тези свети дни на пост чрез Закона, Пророците и Евангелистите! Удостой всички нас да преминем този пост в чистота, в единство на вярата и в изпълнение на Твоите заповеди през всички дни на живота ни земен.

Заповядай на Ангел мирен да пази нашето влизане и излизане за всяко добро дело и за благоугаждане при причащението ни с Пречистите Христови Тайни. Приеми, Владико, коленопреклонението и поста на Творите раби, като им дадеш духовно благословение в Христа Иисуса – Нашия Господ, с Когото Ти Си Благословен, и с Пресветия и Благия и Животворящ Твой Дух, сега и всякога и вовеки веков. Амин!“

***

„Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице, вечно Блажена и Пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от Херувимите и несравнено по-славна от Серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, Теб величаем.

Заради молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас. Амин!“

***

„Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден. Истинският пост е отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението. Лишаването от всичко това е пост истински и благоприятен. Амин!“

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.