Д-р Дечева за стомашно-чревните проблеми през лятото и през есента

0
275

Изключително важни пояснения

Д-р Дечева

Лятото и ранната топла есен носят не само положителни емоции, но и стомашно-чревни проблеми.

В студиото на култовото предаване за медицина „Пулс“ по Нова ТВ гостува д-р Анелия Дечева.

Д-р Дечева е гастроентеролог в болница „Токуда“.

Д-р Дечева припомня, че през топлите месеци от годината храната лесно и бързо се разваля. От друга страна на плажа или на улицата, когато се консумират сладоледи, варена царевица и други храни, хигиената не винаги е на високо ниво. Както на уличните продавачи, така и на консуматорите.



При гастроентероколит, например, се появява температура. Появяват се крампи около пъпа и болки по-ниско долу към червата. Често заболяването е придружено от повръщане при поглъщане на храна, която не е прясна. Причина за болестта е възможно да бъде бактериална или вирусна инфекция, която се развива до 3 дни, обяснява д-р Дечева.

Честото повръщане е реакция на организма, който прави опити да се справи с появилата се  инфекция.

Високите температури през лятото и горещата есен, както и храната, купена на улицата, са резервоар за развитие на различни бактерии.

Водата в Черно море не е толкова солена. Това е предпоставка за по-често разпространяващи се инфекции, когато тази вода бъде погълната. Затова е важно на плажа да се пие бутилирана и пречистена вода.

Поддръжката на басейните близо до морето и не само е съществено важна. Продаваните сладоледи, млечни продукти, палачинките и други също са рискови продукти.

В такива случаи лекарите назначават лечение с антибиотици. Но често пъти антибиотиците увреждат микрофлората на червата и е важно те да се комбинират с пробиотици. Но нерядко се изписват неподходящи пробиотици.

Медикаментите, които имат диуретичен ефект, през летните и есенни горещи месеци е възможно да предизвикат свръх обезводняване.

Не пропускайте видеото долу от култовата поредица за здраве „Пулс“.

От въпросите на Гергана Добрева и от отговорите на д-р Дечева ще научите още много и полезни съвети.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.