Дрегер за алкохол – какво трябва да знаем

0
270

Какво е дрегер за алкохол? Какво е неговото предназначение, видове, характеристики и кка да направим правилния избор?

Наличието на алкохол в кръвта и неговото количество се определят с висока точност чрез провеждане на подходящ медицински анализ с участието на здравни работници.

В ежедневието за тези цели се използва дрегер. Основното му предимство е скоростта на работа.

Дрегерът за алкохол е електронен уред, който измерва съдържанието на алкохол в човешкото тяло, определено от издишания от него въздух. Като се има предвид, че това е средство за измерване, то задължително се подлага на периодично калибриране и проверка.

Има няколко вида дрегери, както и условна класификация.



дрегер

Цел и принцип на действие

Алкотестерът е предназначен да определя наличието на алкохол или натрупването му в кръвта или издишания въздух.

За да направи това, човек всъщност духа в дупка или мундщук, разположен върху тялото на устройството.

Въздухът влиза в специален сензор, който преобразува концентрацията на алкохолни пари в електрически сигнал с определени параметри.

Резултатът се извежда на дисплея на уреда в цифрова стойност след обработка от електрониката.

Целият процес се основава на факта, че количеството алкохол, съдържащо се в издишаната въздушна маса, зависи пряко от количеството му в кръвта.

Факт е, че в долните части на човешките бели дробове има капиляри, които могат да обменят вещества с въздуха.

Устройство, характеристики и свойства

Всеки дрегер за алкохол се основава на сензор, чийто тип определя точността на показанията.

Според метода на всмукване на въздух устройствата се разделят на:

Дрегери със специален смукателен механизъм

На тялото има отвор, в който се извършва издишване. В този случай устройството често е оборудвано със специален смукателен механизъм, който подава въздух директно към сензора. Точността на измерванията се влияе от силата на издишване, условията на околната среда и някои други фактори, включително ъгъла на наклона на устройството.

 

Опции с мундщук

Въздухът влиза в сензора директно от човешката устна кухина, което означава, че условията на околната среда не му влияят. За целта калъфът разполага с подвижен мундщук – малка пластмасова тръбичка, която се сменя след всеки тестов субект по хигиенни причини.

 

Универсални алкотестери, способни да правят измервания без мундщук и с него

Устройства с режим на принудителен избор. Такъв дихателен апарат външно изглежда като предишните версии, но при натискане на бутона се поема въздух от околната среда, без да е необходимо да се издишва тестовият обект. Например, ако човек е в безсъзнание, устройството се поднася до носа или устата му и чрез натискане на бутон в момента на издишване се взема проба от издишаната въздушна маса. Процедурата се нарича скрининг, а резултатът от такова измерване се показва във формуляр за оценка – има или няма алкохол.

Материал

При производството на корпуса на дрегера се използва удароустойчива пластмаса. Материалът надеждно защитава чувствителните компоненти от механични повреди, като същевременно осигурява на устройството ниско тегло.

Размери

Всичко зависи в по-голяма степен от метода на всмукване на въздух. Моделите с мундщук обикновено са по-големи от моделите без мундщук. По отношение на размерите, последните могат да се доближат до ключодържателите. Средно дължината на дрегера е 70 – 120 мм.

Точност

Като се има предвид, че дрегерът е измервателно устройство, той има грешка, чиято стойност директно зависи от вида на сензора. Повечето от устройствата са оборудвани с полупроводникови или електрохимични сензори. Грешката на първия достига 20%, а на втория е 10%, както и за термокаталитичен сензор (вид полупроводник).

 

Скалата на повечето алкотестери е градуирана в ppm (‰), което съответства на броя грамове етанол на литър кръв.

За професионалните модели в диапазона до 1 ppm грешката е 5% или по-малко.

 

Измерванията могат да се правят и в:

  • Милиграми етанол на литър въздух (1,00‰ = 0,475 mg/l). За някои модели се обозначава като Концентрация на алкохол в издишания въздух – BrAC.
  • Грамове етанол на 100 милилитра кръв. Нарича се концентрация на алкохол в кръвта или накратко BAC. И така, 1 BAC = 1 g/100 ml и 1,00‰ = 0,10 BAC.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.