Нов вид диворастящо БГ растение откри доц. Ина Анева

0
174

Това е истинско чудо!

Както коментираха от БТВ, флората на България е изключително добре изучена.
Откриването на нов вид растение е уникално събитие.

И точно това чудо се случи у нас преди дни.

Доц. Ина Анева и откритата от нея Родопска елика, сн: ФБ

Откривателят доц. Ина Анева работи в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Доц. Анева е в екип с проф. Петър Желев, който е учен от Лесотехническия университет в София. И с главен асистент д-р Георги Бончев от БАН от Института по физиология на растенията и генетика.

Новооткритото растение е наречено Родопска елика (Sideritis elica). Елика е от името на майката на доц. Анева Елка.



Когато някой учен открие нещо ново – планета, животно, растение, птица, то получава неговото име. По този начин нов вид пеперуда, открита от цар Фердинанд I Български носи неговото име „Фердинанди“.

В случая растението би следвало да носи името „Ина“ или негово производно. Но доц. Анева решила да го кръсти на нейната майка в знак на уважение и получавана подкрепа през годините. Както и към ботаническия ентусиазъм на майката Елка, писа  bg-voice.com.

Родопската елика (Sideritis elica) много прилича на познания у нас мурсалски чай. Но това е само на пръв поглед. Задълбочен анализ на външния вид на растението, както и анализ на неговата молекулярна структура показват различие.

Родопската елика расте в Западните Родопи в резерват „Червената стена“. За момента са открити едва 12 екземпляра. Това растение трябва да попадне под Закона за защита на околната среда.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.