Специалист: С тези съвети овлажнителят за въздух няма да ви разболява

0
149

Един сериозен проблем

С тези полезни съвети вашият овлажнител за въздух ще ви бъде още по-полезен, Сн: ФБ

За съжаление е неглижиран.

В студените дни отоплителните уреди правят въздуха в помещенията сух. Затова е важно той да бъде овлажнен.

В миналото се използваше съд с вода. Често пъти съдът беше поставян върху радиатора или печката. И когато водата се изпарява, тя овлажнява въздуха в стаите.

В съвременния живот има модерни апарати за овлажняване на въздуха. Но те крият някои рискове за здравето.



В noviteroditeli.bg представиха следния случай.

Майка пита педиатър по следния повод. След като сложили в детската стая дифузер, детето започнало да кашля. След това развило тонзилит. Разтревожената майка пита дали е възможно нейното дете да се разболее от апарата.

Педиатърът дава следните отговори.

При употреба на дифузер е възможно върху мебелите се образува бяло покритие.   Това са намиращите се във водата калциеви соли. При вдишване тези соли полепват по лигавицата на носа и гърлото. Дихателните пътища стават раздразнителни и се появява кашлица.

Затова производителите на дифузери трябва да са записали в упътването да се използва преварена или дестилирана вода. Такава вода да бъде сипвана в резервоарите, а не чешмяна. Но не трябва да се налива и минерална вода. При изпаряване също не е полезна.

Дифузерът не трябва да бъде включен ако в него е останала застояла вода. Филтрите трябва да бъдат подменяни редовно. Овлажнителят също трябва да се почиства постоянно.

Ако тези съвети не бъдат изпълнени, не само децата в дома, но и възрастните ще получат неразположения. Освен главоболие, ще се активират и различните видове алергии.

Когато си купувате овлажнител е важно да вземете такъв с контрол на влажността. Нормалната и здравословна влажност в помещенията трябва да бъде от 40 до 60%.

Прекалено влажният въздух също е опасен. Тогава се появява хрема, мигрена и главоболие. Активират се проблеми с дихателните пътища и бронхитите. Или пък се появяват за първи път такива.

Влагата в помещенията води до образуване на мухъл. Плесента също крие рискове за дихателните пътища. Такива са пневмонии и астма. Но може да предизвика и алергии.

Не пропускайте и видеото долу от предаването „На кафе“ с интересни съвети за овлажнители за въздух.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.