TOPactualno.com ви честити Рождество Христово, с пожелания за здраве и благоденствие!

0
125

Честито Рождество Христово на всички наши читатели!

Коледа дойде и тази година. Най-светлият християнски празник бе отпразнуван от милиони хора по света. В България по традиция семействата се събраха, за да посрещнат Рождество Христово.

Koleda
Честита Коледа на всички!

Снощи Бъдни вечер са отпразнували около 5 млн. българи, сочи статистиката. Изключение правят малцинствата по вероизповедание, сред които главно са етническите турци и евреи.

Днес празненствата в християнските семейства продължават. От днес постите официално приключват и тази вечер на трапезата ще има пържоли и всякакви млечни продукти.

Днес започва и раздаването на подаръците. Това е християнска традиция от хилядолетия. Започва още от раждането на Иисус Христос, когато трите влъхви му донесли злато, тамян и смирна.



В България обаче раздаването на подаръци е сравнително нова традиция. Тя започва чак в началото на 20 век. Преди това в редки случаи по нашите земи хората са си раздавали ядки или плодове, както и ръчно изработени шапки, ръкавици, чорапи и подобни. Ако няма подаръци около Коледа обаче, на никого не му се виждало странно.

Днес на трапезата повелява да има коледна погача, която официално ознаменува края на постите. В нея мнозина ще поставят пара, което е сравнително нова традиция.

TOPactualno.com честити на всички Рождество Христово и желае на всички свои читатели здраве и благоденствие!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.