Топ 8 полезни храни, помагащи за по-качественото храносмилане

0
377

Важно е да ги включите във вашето меню

Консумирайте тези храни за по-добро храносмилане, Сн: ФБ

Особено ако те не са противопоказни за вашето здраве.

Едни от най-важните храни са онези, които са богати на фибри.

Фибрите не могат да се усвояват от организма и не могат да се разграждат. Но те са безценни по много причини.

Фибрите прочистват червата от натрупани в тях нечистотии. Помагат в борбата със запек. Понижават кръвната захар, писаха във  vesti.bg.



Освен това те спомагат за по-добрата работа на стомаха и предпазват от образуването на газове.

Фибрите намаляват холестерола. Помагат за регулиране на телесната маса. Затова са необходими при резтоварващи режими и диети. Ето някои от най-популярните храни, които са богати на фибри. Те са лесни за консумация и са достъпни.

Банани

Бананите са едни от най-засищащите храни. С един банан на закуска човек може да бъде сит до обяд. Но ако изпитате глад, можете да изядете и още един банан.

Баните са богати на  витамин С, на витамин В6 и на калий. 100 грама банани  съдържат 2,6 гр. фибри.

Круши

Крушите са вкусни плодове и богати на много минерали плодове.  100 грама круши съдържат 3,1 гр. фибри. Проблемът е, че не се намират в търговската мрежа целогодишно. Затова е важно през лятото и есента, когато зреят ранните и зимните круши, да си хапвате обилно от тях.

Авокадо

Авокадото е изключителен плод. То е богато на здравословни мазнини. Съдържа витамин С, магнезий, калий, витамин Е и витамини от групата на В. 100 грама авокадо съдържа 6,7 гр. фибри.

В България авокадо се продава през цялата година. Има го по-твърдо и в по-мек вариант. Има хора, които си мажат меко авокадо на филиййка. И споделят, че така е много вкусно.

Броколи

През последните години и броколите навлязоха в българската кулинария. Има много рецепти за вкусни домашни ястия с броколи.

Те са богати на витамин К, на витамин С, на витамини от група В. Както и на микроелементите калий, манган и желязо.  Броколите са богати на протеини. 100 грама броколи съдържат 2,6 гр. фибри.

Леща

Лещата е вкусна и полезна храна целогодишно. С нея приготвяте вкусни яхнийки, които имат сосче, а то е полезно за храносмилането. Лещата е  богата на минерали и протеини.  100 грама леща съдържа 7,3 гр. фибри.

Нахут

Нахутът е вид бобово растение. Продават го готов стерилизиран в буркани в търговската мрежа. Вкусен е като яхния.

От нахут приготвят хумус. Той не е типична българска храна, но и той навлезе на българския пазар неотдавна. Хумусът служи за разядка и за намазване. Най-полезен е намазан на филийка пълнозърнест хляб или на брускета.

100 грама сварен нахут съдържа 7,6 гр. фибри. В нахута количеството е по-малко.

Грах

Грахът е богат на протеини и минерали. 100 грама грах съдържат 6,8 гр. фибри. Стерилизиран грах използвате за приготвяне на различни яхнии. Добавяте го към вкусната руска салата и при ризи бизи (сварен ориз като гарнитура за месо).

Бадеми

Бадемите, орехите и ядките на кайсиите  са най-полезните  ядки. Те са богати на растителни мазнини, на витамин Е, на манган и на магнезий. От бадемите се приготвя  бадемово брашно.  100 грама бадеми съдържат 13,3 гр. фибри, писа bgfermer.bg.

Бадемите, както орехите и ядките на кайсиите са полезни, когато са сурови. При печене се губят част от техните полезни вещества.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.