Целулит – значение, видове и лечение

0
213

Целулит – значение, видове и лечение

Когато се говори за целулит, обикновено си представяме релефа, който придава неравен вид на кожата на бедрата и дупето. Тази „портокалова кожа“, често създава неудобство на повечето от нас.

Целулита, е модерно заболяване на 21 век. Той е резултат от нарушено кръвообращение и натрупване на токсини в организма ни. Това е много често срещан проблем, когато начина ни на живот е заседнал и нездравословен. При него кожата в определени зони, като дупе, корем, ръце и бедра имат неглатка структура наподобяваща бучки и вдлъбнатини.

Процесът на формиране на целулит под кожата е свързан с влакнестите съединителни тъкани в дермата, която я свързват с разположените под нея мускули и мазнините, намиращи се между дермата и мускулите.



Източник на изображение: pexels.com

Защо целулита тормози предимно жените?

Целулита е допълнителна подкожна мастна тъкан, която изпъква в най-горния слой кожа и причинява визуални проблеми по нея.

Той се появява при дамите, предимно в пубертета и след него и вероятната причина е по-голямото наличие на мазнини в зоната на бедрата и дупето. Тази допълнителна подкожна мастна тъкан се сме смята за нормално лечение, което цели да увеличи запаса от мастна тъкан, с която да има достатъчно калории, нужни при настъпване на бременност.

Видове целулит

По-леко изразения целулит е видим само, когато стиснем с пръстиучастък от кожата ни, но ако е във по тежка форма, тогава той е видим без механичен натиск и по кожата се наблюдават неравности.

Има три основни вида целулит – воден целулит, целулит с отпускане на кожата и целулит с фиброзни сраствания

Воден целулит

Воден или още наричан оточен целулит, обикновено засяга бедрата и краката. Като оплаквания, за него са характерни напрежение и умора и тежест в долните крайници. Причината за неговата поява са прекомерното ползване на сол и обработени храни, мазни храни и напитки с високо съдържание на захар.

Целулит с отпускане на кожата

Наричан още мек целулит, е този целулит, при който кожата е много отпусната при защипване с пръсти или натиск – дори и лек и формата й се променя. Този вид целулит е по ясно видим и лесен за третиране. Най-често се среща по вътрешна и външна част на бедрата и е съпътстван в повечето случаи от мускулни болки и умора в крайниците. При него кожата е студена на допир и зоните имат пухкав вид.

Фиброзен целулит

Целулита с фиброзни сраствания, зоните са видими и в състояние на покой. Той има пълни бучки, а при допир местата могат да бъдат болезнени. Това е целулит в много напреднала фаза, при него мастните клетки са се срастнали много и притискат нервните окончания. Затова в зони с фиброзен целулит е напълно нормално да се появяват спукани капиляри, обриви и синини и други раздразнения по кожата. Кожата при този вид е компактна, твърда и трудна за щипване с пръсти.

При фиброзния целулит състоянието е доста по-трудно за овладяване и освен диета и физическа активност е нужна и намеса от професионален характер, професионален антицелулитен масаж, терапии и апаратни процедури.

Този вид целулит понякога се нарича и спортен целулит, защото се наблюдава при хора, които спортуват активно. Той се образува в дълбочина и обхваща мускулите, което го прави и доста по-труден за премахване.

Как да можем да премахнем целулита?

Това е индивидуален процес при всеки един човек. Има някои стандартни стъпки, които може да спазваме, за да открием метода, който ще работи за нас.

  • Масажи – те ще подобрят кръвообращението и ще помогнат за раздвижването на лимфната система. Така кожата ще стане по-гладка и по-тонизирана, за да има ефект трябва да се прави постоянно.
  • Физическа активност – повишаването на физическата ни активност, дори и да е само по-дълги разходки и няколко пъти седмично.
  • Правилно хранене – консумирането на здравословни храни, особено повече плодове и зеленчуци и полезни мазнини от маслини, риба, ядки и морски продукти.
  • Контрол над алкохола – алкохола забавя метаболизма, оттам следва и състаряване на кожата и забавяне на процесите по нейното обновление, затова е добре алкохола да се сведе до минимум.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.