Кога трябва да сменим масления филтър на автомобила?

0
196

Кога трябва да сменим масления филтър на автомобила?

Двигателят на автомобила е основния механичен елемент, превръщащ превозното средство в универсален помощник за много дейности. Именно затова продължителността му е изключителна важна и е задължително редовна проверка по възможните показатели. Масленият филтър е елемент, пречистваш двигателите с вътрешно горене, поради изпарителните процеси на гориво. Подмяната изисква добри познания по устройството на автомобила, както и допълнителна апаратура с подходящо място. Може да избегнете излишни разходи при наличие на проблеми по колите, затова е от значение да предприемете нужните мерки.

От какво са изградени маслените филтри?

Състоят се от метално тяло, съдържащо филтърна част и два клапана. Първият възпрепятства обратната циркулация на течността, когато превозното средство не работи и се нарича противодренажен. Вторият предотвратява теча при възникнала повреда. Хартиената част е изработена от висококачествен материал. Според зимните условия, вискозитета на маслата при превозните средства е различен, съответно по-нисък при зимни услови и по-висок при топли температури. В повечето онлайн магазини може да намерите различните компоненти, сортирани по каталог за всякакви маслени филтри за автомобили.

Видове маслени филтри

Според функциите и структурата си, маслените детайли се делят на:



  • частичнопоточни — пречистват течността преди да се допусне до мотора, като осигуряват по-оптимална работа при повреда;
  • пълнопоточни — чрез байпасов клапан позволяват на пълния поток от масло да се допусне;
  • смесени — използват се при високотехнологични конфигурации;
  • с неразглобяем корпус — необходимо е да се смени цялото тяло;
  • с разглобяем корпус — евтини за поддръжка с опция за смяна на пречистващия елемент.

Маслените филтри имат особена структура и не може да се рециклират като други части.

Смяна на маслото при автомобилите

Специалистите от Maxcar съветват да предприемете смяна на течността, когато подменяте и филтъра. В много от ситуациите, доливането на същото масло разрежда старото и не пречиства двигателя от едрите частици, натрупващи се с времето. Според изминатите километри, смяната може да се извърши между 15000 или 30000, в зависимост от това, кога и къде шофирате вашето превозно средство. При извънградски пробег е нужна по-голяма измината дистанция, защото при високата скорост се изпаряват повече вредни частици, а при градския по-малка, заради замърсения въздух.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.