Чудо! Свети Георги възкресил мъртъв човек

0
136

Истински чудотворец

Свети Георги е не само Победоносец, но и велик Чудотворец от миналото до днес, Сн: ФБ

Според житието, младият Свети Георги бил римски войник, но християнин.

Роден е в Кападокия (в днешна Турция)  в семейство на християни.

Неговият баща служил като офицер в езическата римска армия. Майката  е родена в Лида, днешна Палестина.

Младият Георги последвал пътя на своя баща и постъпил в армията. Скоро се проявил като храбър войник и бързо се издигал във военната йерархия. Затова бил разпределен в Никомедия да служи в личната гвардия на император Диоклециан.



Свети Георги възкресява човек преди да стане мъченик, Сн: ФБ

През 303 г. Диоклециан издал заповед за масово преследване на християните в цялата римска империя. Като част от личната гвардия на императора, младият Свети  Георги също трябвало да участва в гоненията на християните. Той отказал и признал, че е  християнин. Позволил си даже лично да критикува антихуманното решение на императора.

Разяреният Диоклециан приел смелия млад войн за предател и наредил да бъде подложен на мъчения. Както и да бъде екзекутиран като родоотстъпник.

Войниците повели младия християнин към тъмницата. Един от стражарите искал да прободе тялото на Свети Георги с копието си, но то се превило на две. Станало ясно, че Господ пази младия храбър мъж.

В тъмницата бил окован във вериги на земята. А върху гърдите му сложили огромен камък.

На следващия  ден Свети Георги застанал пред императора здрав и невредим.

Последвали още тежки мъчения. Но младият Свети Георги бил несломим и не се отказвал от своята вяра в Христа.

Безсилен пред волята и вярата на Свети Георги, императорът наредил на магьосника Атанасий да измисли някакво наказание.

Той предложил да накарат Свети Георги да възкреси мъртъв човек както Иисус Христос, в когото вярвал толкова силно.

Завели младия мъж до един нов гроб, в който бил положен мъртъв човек наскоро.  След гореща молитва Свети Георги успял да съживи и възкреси мъртвеца. Той сам  излязъл от гроба. Паднал в краката на Свети Георги и започнал да слави Господа Бога.

Свидетели на чудото станали много местни хора. Те също започнали да прославят Христос и били екзекутирани на място. А Свети Георги отново се озовал в тъмницата. Там извършил още чудеса. Излекувал болни хора.

Накарали го да пренесе дарове на езическите богове. Свети Георги доближил статуята на Аполон. Казал молитва и статуята се разцепила на две, защото бесовете излезли от нея. Паднала на земята и станала на парчета. Така станало и с други статуи на езически божества.

Царица Александра, съпругата на императора, паднала в краката на Свети Георги при вида но това невиждано чудо. Императорът заповядал да я оковат във вериги и да я екзекутират. Царицата приседнала на един камък и предала Богу дух.

Свети Георги бил посечен с меч до стените на град Никомедия.

Тялото на Светеца било погребано в родния на неговата майка град Лида. Наскоро след това започнали да се случват безброй чудеса. Чудеса там стават и днес.

Затова Свети Георги е не само Победоносец, но и велик Чудотворец.

Не пропускайте и видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.