4 полезни съвета за безопасно онлайн пазаруване

0
290

4 полезни съвета за безопасно онлайн пазаруване

В днешно време онлайн търговията набира все по-голяма популярност както в световен мащаб, така и на територията на страната. Ковид пандемията без съмнение ускори и без това големия растеж, който пазаруването онлайн бележи през последните години. По данни на БЕА 78% от населението на България има достъп до интернет и 42% от всички онлайн потребители са закупили стоки или услуги онлайн през 2021г. Също така продажбите онлайн отбелязват ръст от около 30% през изминалите 2021г. и 2022г.

Безспорно е, че този тип пазаруване има безброй предимства и е огромно улеснение за всички потребители. Освен че предоставя достъп до много по-голямо разнообразие и достъпни цени, пазарувайки онлайн вие пестите и най-ценния си актив – времето. Сравняването на цени в различни магазини е на няколко клика разстояние и вече няма нужда да обикаляте огромни търговски центрове, за да направите най-правилния избор.



За съжаление ръста при онлайн пазаруването води и до по-голям брой недобронамерени търговци. Ние сме приготвили 4 основни съвета, които ще ви помогнат да се предпазите от тях и да се насладите на безпроблемно, безопасно и изгодно онлайн пазаруване.

SSL сертификати

Дори на пръв поглед да звучи малко по-сложно за тези от вас, които не са на „ти“ с технологичния аспект на нещата, този съвет е изключително полезен и лесен.

С цел осъществяване на сигурна криптирана връзка между уеб браузърите на потребителите и сървърите на търговците се използват т.нар SSL сертификати. Накратко казано, този протокол служи за сигурно пренасяне на лични данни и документи през интернет, които преди това се криптират с частен ключ и се предават по SSL връзка.

Как да проверите? Много просто – проверете за иконка под формата на катинарче преди името на уебсайта. Сайтовете, които работят с този протокол най-често имат „https“, вместо „http“ в своя URL. Винаги проверявайте това.

 

Безпроблемно връщане и замяна

Един от малкото недостатъци при онлайн пазаруването на физически продукти е, че нямате възможност предварително да видите или пробвате дадения артикул. За да избегнете неприятности, когато има необходимост от връщане или замяна, винаги проверявайте какви са практиките на конкретния търговец в тези случаи. Според сайта на КЗП, ако стоката е дефектна можете да направите рекламация в рамките на 2 години.

Информацията за връщане и замяна на стока най-често е достъпна във FAQ секцията (Често задавани въпроси) на уебсайта или в отделна страница разположена във Футъра (долната секция) на сайта. Там трябва изрично да са посочени срокове, в които продуктите да бъдат върнати или заменени, както и колко време отнема да получите средствата си обратно. Липсата на такива определено е индикация, че имате право да подходите с известна доза недоверие към подобни търговци. Това ни отвежда директно и към съвет №3.

 

Надеждно и бързо обслужване на клиенти

В случай че не успявате да откриете нужната информация онлайн, винаги е добра идея да опитате да я получите от служител на магазина, от който пазарувате. Не се притеснявайте да задавате допълнителни въпроси относно произхода, гаранцията и състава на продуктите, както и практиките на магазина в различните ситуации, заедно с придружаващите ги срокове.

Ако получавате компетентна и бърза реакция на всички Ваши запитвания, това определено може да Ви навежда на мисълта, че се намирате в ръцете на професионалисти.

Абонирайте се за бюлетина на любимите си магазини!

След като вече споделихме няколко начина, чрез които да сведете риска от онлайн измама до минимум, ви съветваме да се абонирате за бюлетина на любимите си магазини, за да пазарувате и изгодно. По този начин ще сте сред първите, които получават информация за промоции и нови колекции.

Отчасти този съвет ще допринесе и за безпроблемно пазаруване от търговец, който вече е спечелил вашето доверие. Ако все още се чудите от къде можете да пазарувате спокойно онлайн, тук ще откриете 5 интересни онлайн магазина, които си заслужава да разгледате!

 

Бонус съвет за безпроблемно пазаруване – Винаги четете отзиви

Ако пазарувате от надежден онлайн магазин, от който вече има стотици доволни клиенти, то със сигурност няма да липсват и положителни отзиви. Разгледайте както самия уебсайт, така и присъствието на бранда в социалните мрежи (най-често Facebook и Instagram).

Там ще откриете отзиви от истински клиенти, които споделят своето преживяване и цялостното си впечатление от магазина. Този тип обратна връзка е сред факторите, които трябва да Ви вдъхват най-много увереност при предстоящото пазаруване.

Обърнете внимание, че освен просто добри отзиви, по този начин може да видите и какъв подход има търговецът, когато някой клиент е имал проблем със своята поръчка. Това е изключително полезна информация!

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.