НАП: Не забравяйте да внесете здравни си осигуровки за декември 2023 г.

0
123

Звучи странно, но е така

НАП напомня за здравните осигуровки, Сн: ФБ

Защото здравните осигуровки се внасят до 25-то число на следващия месец. Затова трайно безработните ще платят за декември 2023 г. по  28,40 лева.

От 1 януари 2024 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (като трайно безработните, които не получават никакво обезщетение за безработица от Бюрото по труда и не са осигурявани от държавата. Не упражняват трудова дейност като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване (КСО), ще дължат месечно по 37,32 лв. Тази сума отново се заплаща до 25-то число на следващия месец.

За януари 2024 г. трябва да внесете сумата до 25-ти февруари 2024 г.

Ако вашата борса изтича сега и за първи път ще се самоосигурявате, е необходимо да подадете Декларация образец 7 в НАП. Тя се подава еднократно. Ако не я подадете, следват санкции.



Здравноосигурителните права на всички граждани, които се осигуряват за своя сметка, сепрекъсват, ако не са били  внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права на тези граждани се възстановяват ако заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

От 01 януари  2024 г.минималната работна заплата стана 933 лева. Следователно трайно безработните лица, които сами заплащат своите здравни осигуровки ще внасят по 37,32 лева.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.