Установиха причината защо софийският асансьор стана убиец

0
321

Установиха причината защо софийският асансьор стана убиец и погуби живота на една 46-годишна жена, а втора е с опасност за живота в болницата

ДАМТН (Държавна агенция за метрологичен и за технически надзор) извърши днес обстойна проверка на място и установи, че причината и двете въжета да се скъсат едновременно се крие в макара, която не е била подходяща точно за този тип асансьор.

Също така неподходящата макара е била неправилно поставена.

асансьор
Асансьор уби жена в София

Стефан Цанков – председател на цитираната агенция обясни пред Дарик, че при настъпили повреди и аварии трябва да се задвижи т.нар. клиновата защитна система. За да не се задвижи тази система означава, че не е била проверявана най-малко 5 или 6 години.

Тази защитна система има за задача да спира пропадащ асансьор, докато той започва да се движи неконтролируемо надолу.



Според държавните стандарти тази клиновата система трябва да бъде проверявана на всеки 10 дена. Най-малко 1 път годишно тя трябва да бъде тествана.

Преди да излезе заключението на Държавна агенция за метрологичен и за технически надзор, живущите в блока изказаха опасения, че фирмата, която се грижи за изправността на асансьора не е подменяла някои части, защото след извършен ремонт изчаквала да мине гаранцията от 2 години и след това да накара жителите на кооперацията да платят по реални пазарни цени подмяната.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.