Мизия: Откриха причината за жестоката трагедия

0
281

Не само проливните дъждове са виновни за трагедията в Мизия, установи извършената проверка

След като потопът заля Мизия и нанесе щети на повече от 80% от населението и засегна обществените сгради, прокуратурата се самосезира и предприе разследване, научихме от репортаж по БНР.

Направеното прокурорско разследване откри до момента две основни причини за трагедията в Мизия.

Още през 2000 година е направено предписание, че коритото на р. Скът крие опасности, затова то трябва редовно да бъде почиствано от растителност и други отпадъци, за да може водата на реката да се отича свободно.

Мизия
Тази трагедия в Мизия можеше и да не се случи Сн: Вести.БГ

Втората причина са частични разрушения в цялостта на язовирната стена на язовир „Стубля“.



Във въпросния язовир се събират водите на 5 водоема, след което се вливат в „Братковец“ – един значително по-голям язовир.

Състоянието на „Братковец“ е добро и разследващите не са открили никакви следи от разрушения.

БГНЕС разполага с доклад, според който още в началото на май 2014 г. са били отчетени проблеми с язовирите на Област Враца.

След проверки на язовирите в България било установено, че 23 от тях са в особено опасно състояние. Има разрушения по дигите на река Дунав, по Огоста и по Скът.

Въпросната проверка е извършена от 12 до 14 май 2014 г.

През май язовирите „Косталево“ и „Градешница“ преливали. Водата в другите проверени язовири била до ниво, което не крие опасност от преливане.

Отново през месец май 2014 г. е констатирано, че бързотокът на преливника на язовир „Рогозен 1“ е разрушен, което означава, че при евентуални форсмажорни обстоятелства като проливни дъждове, водата не може да бъде изпусната и ако язовирът прелее, крие огромна опасност да залее околните селища.

Язовирите „Девене“, „Мраморчица“ и „Три кладенци“ също са с разрушен бързоток.

Проблеми са открити по стените на язовир „Градешница“ – ерозирали участъци. Неговият основен изпускател е запушен. Това отново означава огромна опасност при инцидентно и бързо препълване с вода на въпросния язовир.

Въпросът е какво се е случило, след направените констатации. Изглежда нищо. Предписанията са били прибрани в папките с документи и поради липса на средства (основният проблем и оправдание), ремонти не са били извършени.

В Мизия едва 125 къщи са успели да останат здрави след страшното и трагично наводнение. Всички останали са напълно или частично повредени, цитираме http://www.vesti.bg.

Населението от Мизия се вдигна днес сутринта на протест, защото държавата все още не е осигурила никакви средства за ремонти и възстановяване.

Хората са притеснени, защото вече навлизаме в сезона на есента, а и зимата е на път. Хората нямат дърва за огрев, домовете им са в критично състояние.

Хората от Мизия ще протестират всеки ден, докато не получат необходимите помощи, съобщиха преди малко по bTV.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.