Най-големите тайни на Черно море

0
227

Черно море, сдобило се с името си заради опасните си води, все още крие редица смразяващи тайни и уникални особености

Древното поверие

Съществува поверие, според което в Черно море живее самата Смърт, свързано с една характерна особеност на водния басейн. В по-долните му слоеве няма изобщо кислород, заради което кораби, човешки останки и артефакти не са изложени на въздействието на кислородната среда  и остават недокоснати от времето векове наред. Процес на разлагане все пак съществува, но е изключително бавен в сравнение с други водни басейни, където подобни находки не биха оцелели толкова продължително време.

Безкислородната вода

Друга особеност на Черно море е, че е най-големият воден басейн в целия свят, чиито водни слоеве изобщо не се смесват помежду си. Под 200 метра дълбочина почти не се срещат живот, тъй като концентрацията на сероводород става изключително висока и това пречи на кислорода да проникне на по-голяма дълбочина.Ноевият ковчег

Съществува и още едно поверие, свързано с Черно море, според което легендарният Ноев ковчег акостира на известната планина Арарат в източната част на Турция, след което животът на Земята отново е възстановен.

черно море
Тайните на Черно море

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.