Има и фалшиви обяви за работа

0
391

Един неприятен, но много сериозен социални проблем, от които никой не е застрахован, представлява всички фалшиви обяви за работа

Така както в чужбина не веднъж хора са пострадали от пуснати фалшиви обяви за работа, така и в България този проблеми съществува.

Как да разпознавате истинските от фалшиви обяви за работа в интернет?

Българските градове са малки и дори да попаднете на измама, лесно може да бъде разкрита, защото у нас всичко се знае или лесно се научава.

София и Варна са големи градове. Там сред многото хиляди и милиони население е изключително трудно да бъдат разкрити подобни злоупотреби, защото могат добре да бъдат замаскирани.



обяви за работа
Внимавайте с фалшивите обяви за работа

Въпреки това, когато четете обявите за работа, трябва да имате ориентир кои са реални и кои фалшиви обяви за работа.

1. Развийте усет за истинска и фалшиви обяви за работа

Това може да стане лесно като вземете вестник с обяви и преди да търсите конкретна работа изследвате съдържането на обявите. Голяма част от елементите се препокриват.

Това ще ви бъде изключително полезно, ако търсите работа чрез интернет, защото там информацията бързо може да бъде променяна, а на печатното издание остава. Затова най-големите злоупотреби стават чрез интернет.

След като се научите да се ориентирате, ще развиете способност да се ориентирате в обстановката и ще можете да изпитате съмнения, когато нещо не звучи правдоподобно.

Например фирма търси човек, който ще използва своята лична банкова сметка за служебни нужди. На нея клиентите ще превеждат таксите за извършените консултантски услуги.

Срещу предоставената лична банкова сметка, лицето ще получава комисионна.

Внимание!

1. Никоя фирма няма право да изисква от своите служители подобно нещо. Вашата лична банкова сметка служи на работодателя единствено и само, за да преведе по нея вашето възнаграждение.

2. За да го искат от въпросната фирма, означава, че те или ще перат пари или ще укриват приходи, за да не плащат данъци.

И в двата случая схемата може лесно да бъде разкрита, въпреки банковата тайна, и тогава може много сериозно да пострада лицето, което е постъпило неразумно и доброволно е позволило да използват неговата банкова сметка.

Ако такова наивно лице бъде уличено, че е съучастник в измамна схема, дори и то да не подозира, може да лежи в затвора години.

2. Не се подвеждайте по лесните и бързи пари

Никъде по света честните пари не се печелят лесно. Това може да стане само ако имате някакъв късмет и спечелите инцидентно от лотарията.

Ако някъде ви предлагат лесни начини за големи доходи, просто не се занимавайте с тази обява повече, ако не желаете да имате проблеми с  прокуратурата.

Когато търсите определена работа, която сте в състояние да работите, първо проучете какво възнаграждение се предлага. Огледайте повече обяви и вижте какви заплати предлагат работодателите. Дори и да има някакво отклонение, то няма да бъде драстично, защото и в България вече има браншови споразумения, дори и да не са писмено узаконени.

Разпитайте вашите познати, за да сте наясно какво можете да очаквате като възнаграждение за определен вид труд.

Когато търсите работа, посетете държавната и частните трудови борси. Служители там са наясно със заплащането и могат да ви бъдат полезни със съвети, дори и да не ви намерят те работа.

Ако бъдете достатъчно внимателни и предпазливи, няма да пострадате от фалшивите обяви за работа!

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.