Кръстовден – ден на църковни и на народни традиции

0
510

Кръстовден е един от най-големите и най-значимите християнски празници

Честит Кръстовден! Сн: ФБ

Той е свързан с църковно-религиозни и с народни традиции.

В религиозно отношение Кръстовден е пряко свързан със Светите Константин и Елена.

Свети Константин е императорът, който за първи път в историята на християнството прекратява гоненията над християните.

След като заема престола в източните земи на Римската империя,  Свети Константин бил уведомен от вярващите, че управникът на западните части от Римската империя продължава да налага своите езически традиции и да убива християни.



Свети Константин събира своята войска и потегля на война.

Войската на противника Максентий била многочислена и битката се очертавала да бъде изключително трудна.

Докато Свети Константин почивал в палатката си, при него се явил самият Иисус Христос и му посочил да види какво се случва на небето.

Там звездите образували един огромен кръст.

Иисус Христос посочил кръста и наредил на Свети Константин цялата войска да използва знака, защото само с него ще победи.

Свети Константин накарал войниците да направят кръстове на своите шлемове и на знамената.

И наистина, с малочислената си войска Свети Константин и с Небесната помощ разбил войските на Максентий. По този начин станал император и за западните части от Римската империя.

Наложил християнството като официална религия, а християните заживели спокойно.

За своя столица избрал град Византион  на Черно море, който нарекъл на своето име Константинопол. След завладяването от османските орди е преименуван на Цариград, а днес е Истанбул.

Кръстовден
За Кръстовден огромни заслуги имат Св.Св. Константин и Елена

Със светия Кръст Господен отношение има и Света Елена, майката на Константин. Двамата равноапостолни светци почитаме на 21 май.

В знак на благодарност към Господ за победата, Свети Константин изпратил своята набожна майка Елена в Йерусалим, за да построи църква.

Докато копаели основите на новия храм, в земята намерили три огромни дървени кръста. Света Елена и духовниците от Йерусалим разбрали, че един от тях Светият Кръст, но кой би могъл да бъде.

По това време към тях се задала процесия с починал човек. Решили да направят проверка. Започнали да допират всеки един от кръстовете до тялото на покойника. Когато направили експеримента с третия кръст, човекът възкръснал.

Нямало съмнение, че това е Светият Кръст, на който бил разпънат на Голгота Синът Божий.

Светият кръст бил нарязан на парчета. Света Елена взела част от него, заедно с гвоздеите, с които Иисус Христос бил закован на кръста.

Единият от тях император Константин монтирал на своя шлем, за да го пази и да му дава мъдрост.

Света Елена хвърлила единият от гвоздеите в морето, за да може да усмири силната буря, която се разразила и можела да обърне кораба, с който се прибирали от Йерусалим към Константинопол.

Според църковните традиции в нощта на Кръстовден – от 13 до 14 септември се правят нощни бдения. Култово място в България е Кръстова гора, защото там някъде под земята е скрито парче от Светия кръст Господен, което върши чудеса.

Много хора са били изцерени, след като са преспали на Кръстова гора. Това се случило и с младата княгиня Евдокия, надарена художничка.

В знак на благодарност цар Борис Трети и подполковник Величков изработват голям метален кръст, който монтират на Кръстова гора. Снимки и повече информация  научете ТУК.

Спазва се строг пост и не трябва да се върши домакинска работа.

Според старите български народни традиции след Кръстовден започва активният гроздобер и засаждане на посевите, които ще презимуват и на следващата година ще дадат реколта.

Нощта на Кръстовден е равна на деня, а след Кръстовден денят започва да става все по-малък, а нощта все по-дълга.

Имен ден празнуват много българи с  имената  Кръстьо, Кръстил, Кръстина, Кръстила, Кръстена,  Кръстилена, Кръстана,  Кръстан,  Кънчо, Кана, Криста,  Кристина, Кристияна, Кристиян.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.