Любопитни разкрития за Марс

0
363

Соларен вятър е погубил живота на Червената планета

Учените направиха нови любопитни разкрития за Марс.

От НАСА твърдят, че вече са наясно какво е превърнало Марс в безплодна и суха планета.
Според резултатите от последните проучвания, главните виновници за това състояние на Марс, са соларните ветрове, идващи от Слънцето. Именно те са причината за изпаряването на водата и атмосферата от Червената планета.

Експертите от НАСА посочват, че този процес продължава и днес. Те са убедени, че благодарение на него ще могат да научат редица неща, които до момента са били необясними. Вероятно от него ще стане ясна и голяма част от историята на четвъртата планета от Слънцето, както и дали съществува начин тя да бъде населена отново.

Соларен вятър е погубил живота на Червената планета
Соларен вятър е погубил живота на Червената планета

Проучванията на Червената планета сочат, че атмосферата й е десетократно по-тънка от тази на Земята и е съставена предимно от въглероден двуокис. Преди около 4.2 милиарда години обаче Марс до голяма степен е наподобявал климатът на нашата планета.
По всяка вероятност до червената пустош, каквато е днес Марс се е стигнало заради нещото, което се е случило с магнитното поле, обграждащо планетата.



Без тази защита Слънчевите ветрове са изпепелили повърхността на Червената планета.
Специалистите от НАСА посочват, че слънчевият вятър е толкова горещ, че дори гравитацията на Слънцето не е в състояние да го задържи.

Към днешна дата средната температура на Марс е минус 60 градуса, тъй като изтънелият горен пласт на повърхността на планетата не може да задържи топлината, пише sanovnik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.