Тропическа гора в Арктика

0
367

Останки от древна тропическа гора са били открити от британски учени по време на проведена научна експедиция на територията на норвежкия архипелаг Шпицберген

Става въпрос за изкопаеми дървета, които се числят към т.нар. Lycopodiophyta и представляващи характерни представители на флората в екваториалните райони на планетата през девонския период (преди около 419 – 358 млн. години). По онова време същите тези дървета приличат на нещо средно между папрат и палма.

През въпросния девонски период Шпицберген се намира в тропическите ширини и там вирее тропическа растителност. По-късно тектонската плоча, върху която се разполага самият архипелаг, постепенно се премества във водите на Северния ледовит океан и това води до драстични промени.

Впоследствие тропическите дървета от древната гора се превъръщат в изкопаеми въглищни пластове. Учените считат, че през девон се наблюдава 15-кратно спадане на нивата на въглеродния диоксид в земната атмосфера, което позволява на дърветата на острова да станат значително по-високи, отколкото са преди това, когато максималната им височина не надвишава четири метра, а разстоянието между тях е не повече от 20 см.

гора
Останки от древна тропическа гора са били открити от британски учени по време на проведена научна експедиция на територията на норвежкия архипелаг Шпицберген



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.