Мистериозната Дайтънска скала

0
216

Мистериозната Дайтънска скала е считана от мнозина за едно от най-загадъчните археологически открития на територията на американския континент, чиито тайни все още продължават да предизвикват човешкото въображение

Загадъчната Дайтънска скала представлява древен камък, върху чиято повърхност има също много древен клинопис, който вече години наред е повод за множество научни дискусии и спорове сред изследователи. Засега тайните на тази изумителна находка, смятана за едно от най-енигматичните открития на територията на американския континент, все още не са разкрити, аименно: какъв по-точно е произходът на самия надпис върху древната скала, както и какво е неговото точно съдържание.

Дайтънската скала има тегло от цели 40 тона, височината й е 1,5 м, широчината – 2,9 м, а дължината й – 3,4 м. Когато е откритта, тя е частично покрита от водите на река Тонтън в щата Масачузетс.

Днес има множество теории, опитващи се да намерят точно обяснение на произхода й. Изследователят Езра Стайлс счита, че древната скала е изрисувана от финикийски пътешественици.

Гавин Мензиес пък счита, че фигурите и надписите са творение на китайски мореплаватели, достигнали американския континент почти век преди Христофор Колумб.



Има също и предположения, че символите са създадени от португалските пътешественици и дори от викингите.

Древната скала пази тайните си
Древната скала пази тайните си

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.