Докладът за КТБ готов: БНБ прехвърли отговорността на НС

0
228

В продължение на няколко месеца бяха подготвяни докладите за състоянието на КТБ. Докладите са готови, а БНБ прехвърли отговорността на  парламента

Според данните в докладите на „Делойт България“ ООД, „Ърнст енд Янг одит“ ООД,  и „АФА“ ООД, активите на КТБ са на стойност над 6 милиарда  лева.

Сумата, която беше определена като дупка в активите на КТБ е 4,2 милиарда лева.

Одиторите са открили редица пропуски в работата на КТБ – отпускани са кредити в големи размери срещу недобро обезпечение с ипотеки.

Не е проявяван текущ контрол върху работата на кредитните инспектори, както и контрол върху кредитополучателите дали са използвали рационално и по предназначение взетите средства.



ktb
Съдбата на КТБ е в ръцете на новия парламент

Липсват много документи, свързани с представените бизнеспланове. Т.е. отпускани са кредити на доверие, а в бизнесплановете е била записвана нереалистична информация.

Най-лошото е, че самото кредитиране на банковите контрагенти не е ставало директно, а чрез свързани фирми и чрез операции, чиято цел е да бъдат прикрити истинските сделки, за които парите са били харчени.

Подобни операции противоречат на действащото банково законодателство и банкови практики.

Голяма част от отпуснатите кредити са били предоговорени.

В крайна сметка за съдбата на КТБ могат да бъдат  разиграни два сценария – оздравяване или фалит.

До момента предложение за оздравяване е направено от големия акционер в лицето на Оманския фонд.

Цветан Василев от чужбина коментира, че целта на БНБ е да доведе до фалит КТБ, за да изкупят на безценица нейните натрупани активи.

От БНБ мълчат и се въздържат от коментари. Те искат да прехвърлят отговорността върху новия кабинет и депутатите от 43-то НС.

За да бъде КТБ оздравена,  трябва да се намерят нови инвеститори, които да налеят свежи пари, с които да покрият финансовия дефицит от 4 милиарда лева.

Ако такива инвеститори не се намерят, държавата може да поеме КТБ, но това означава, че трябва да намери тя от някъде средства. Такъв начин е да вземе кредит.

При положение, че депутатите решат КТБ да бъде доведена до фалит, това означава, че дължимите суми до 100 000€ на вложител ще бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете.

В такъв случай този фонд ще бъде тотално изчерпан и ако през следващите месеци друга банка изпадне в подобно нелепо положение, няма да има средства за станалите вложители.

Средствата във Фонда са били натрупани през годините като процент сума, внасяна периодично  от действащите банки в България.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.