Определиха дата за решаване казуса с КТБ

0
309

Новото НС започна работа и днес беше определена датата, на която трябва да бъде взето решение по казуса с КТБ, разбрахме от управителя на БНБ

Днес Иван Искров представи доклада на одиторите от БНБ пред народните представители.

Той не се ангажира с решение за съдбата на КТБ и остави това в ръцете на настоящите народни представители.

Както стана ясно от репортаж на news7, на 5 ноември най-късно НС трябва да гласува решение за КТБ.

Остават в сила двата варианта – оздравяване и ликвидация.



iskrov
Иван Искров прехвърли отговорността на БНБ за  КТБ на  народните представители

Везните към момента клонят към ликвидация на КТБ. Ако това се случи,  в СГС започва процедура по несъстоятелност и в рамките на 20 дена трябва да бъдат изплатени гарантираните на вложителите по 196 000 лева. Тези пари се намират в наличност във Фонда за гарантиране на влоговете.

Фондът за гарантиране на влоговете е провел разговори с Банката за възстановяване и развитие за стенд бай кредитна линия – ако през идващите месеци втора банка изпадне в несъстоятелност, средствата от тази кредитна линия ще покрият техните гарантирани влогове, защото Фондът у нас ще се изпразни.

Между 4 и 8 милиарда лева ще бъдат загубите на вложителите, които при фалит няма да могат да си получат на 100% своите спестявания.

Те са сформирали обединение на вложителите на КТБ и искат оздравяване на банката. Голяма част от тях са готови да станат акционери като се включат с 10% от своите спестявания във формиране на нов капитал на банката.

В противен случай вложителите ще съдят държавата, защото не е проявила съзнателност да си свърши добре работата по отношение на банковия контрол и надзор.

Както днес разбрахме от доклада на Иван Искров пред 43-то НС, за последните 2 години само един път е направена проверка от страна на БНБ в КТБ, при това проверката е само на база документи, които били изрядни.

Одитори в КТБ на място не са влизали.

Понеже са раздавани много кредити без адекватно обезпечение, сега КТБ не може да възстанови сумите, които банката е раздала под формата на кредити.

А смисълът на това обезпечение под формата на ипотека или залог е именно да покрие средствата, които кредитополучателят не може да върне на банката.

Който е теглил ипотечен кредит знае, че кредитният консултант иска да разполага с точна пазарна оценка на имота в ипотека, а размерът на кредита не може да надвишава 80% от неговата пазарна цена.

Ако човек иска да си купи апартамент за 50 000 (лева, $, €), банката не може и не трябва да му даде повече от 40 000.

Но подобно правило в КТБ не е било спазено през годините.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.