Днес е велик за християните ден!

0
334

На 5 януари спазваме строг пост, защото денят е важен за всички християни празник

Когато бъде казано „строг пост“, това означава, че храната,  която днес се консумира не трябва да бъде овкусена дори с олио. Днес строгият пост ни подготвя за големия празник Богоявление.

Строг пост спазваме през последните дни от Великия пост преди Възкресение, а на самия Разпети петък се спазва възможно най-най-строгият пост – без храна и вода. Човек, който е в добро здраве и има силна воля, може  да го изпълни.

********

„На 5 януари, нареден още Водици, се прави Велик водосвет.



Светената днес вода се пие на гладно, преди нафората. Наливате си от храма Богоявленска светена вода, с която ръсите домовете си, без банята и тоалетната.

Останалата вода съхранявате близо до иконите вкъщи и с нея ръсите дома или член на семейството, когато е болен, когато има усещането, че може да е бил урочасан – при душевни и телесни неразположения, или на големи празници.“

Свещеник Васил Василев

********

church
Днес е велик за християните ден!

„Св. Симеон Солунски споменава за ръсене „с вода чрез изобразяване на Кръста…“, за ръсене „със света вода или с теплота…“ или с „вода от светото Богоявление…“.

Великият водосвет е едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната църква. Основна тема в съдържанието му е възпоменаването на кръщението на Господ Иисус Христос, в което се разкрива не само първообраза на тайнственото омиване на греховете, но и реално освещаване на самото естество на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог.

Съгласно установената практика, великият водосвет се извършва два пъти в годината – в навечерието и на самия празник Богоявление.

Преданието приписва установяването на великия водосвет на апостолите. Най-древният писмен паметник, който говори за него. Са „Апостолските постановления“, в 29 глава на които за негов автор се сочи Св. евангелист Матей.

За освещаване на вода на празника Богоявление говорят още Тертулиап (+230) в трактата си „За кръщението“, Св. Киприан Картагенски (+257), Св.Василий Велики (+379) в 91-то правило и др.“

Свещеник Васил Василев

***********

„През 498 г. за нуждите на ефеските християни е написан чин за освещаване на водата в нощта срещу празника Богоявление.

Тази практика била въведена през V век от Антиохийския патриарх Петър Гнафеас (+488). До тогава извършването му ставало в полунощ и било свързано с кръщения на големи групи оглашени.

Извършването на водосвет в навечерието на празника, както е днес, давало възможност и на неприсъстващите на кръщението на оглашените да бъдат поръсени с богоявленска вода. Остатък от тази традиция е практиката християните да черпят и съхраняват през годината в домовете си само вода осветена в навечерието на Богоявление.

Постепенното „изчезване“ на чина на оглашените довело до извършването на водоосвещение в навечерието на Богоявление. Водосветът бил извършван след литургия, а на самия празник Богоявление – след утренята и преди литургията.

Това било остатък от древната практика, даваща възможност на приелите кръщение да бъдат причастени същия ден. Практически съображения наложили днес и вторият водосвет да бъде извършван след литургията.

В осветената богоявленска вода били кръщавани оглашените. В този смисъл великият водосвет е стар колкото е стара практиката да бъде освещавана вода за кръщение. Това предопределило и отношението към осветената на Богоявление вода.
Потапянето на Кръста в края на последованието символизирало потапянето па Спасителя в река Йордан и нямало освещаваща функция.“

Свещеник Васил Василев

*********

„Братя и сестри,

Осветената богоявленска вода се съхранява през цялата година. Според Св. Йоан Златоуст (+407) тя не променя качествата си две и дори три години.

В древността от нея заедно с нафора приемали християни, които по една или друга причина не се причастявали със Св. дарове. Приемането на осветена на великия водосвет вода ставало след задамвонната молитва, т.е. преди раздаването на нафората.

От нея пиели или с нея били поръсвани болни и немощни християни, домове, ниви, различни предмети и др.

Осветена богоявленска вода се използва още при освещаването на миро и антиминси.

Нека и ние, братя и сестри, да се удостоим чрез причащението с тази вода да се изпълним с освещението на Господа и това да ни бъде за здраве на душата и тялото.

Амин.“

Свещеник Васил Василев

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.