Постъпки, които подронват християнския морал

0
348

Много хора се чудят как би следвало да живее един човек, за да може да се нарече праведен. Избягвайте тези постъпки, които подронват християнския морал

Един човек може да бъде стриктен по отношение редовното ходене на църква. Може да спазва всички празници и дори да пости усърдно, но ако не се държи подобаващо и извън храма, не може да бъде определен като праведен.

Забравете за тези постъпки, но за сметка на това спазвайте стриктно 10-те Божии заповеди, защото една от целите на човешкото съществувание е да творим добро и да служим на околните.

1. Клюки

Не си позволявайте да разнасяте клюки по адрес на останалите хора, както да ги злепоставяте с цел да ги обидите, нараните или да ги накарате нарочно да страдат.



Подобно поведение не е етично, но то подлежи на Божие наказание, твърдят светите отци на църквата.

Не е грях да се говори за добрите дела, които хората правят.

christianstvo
Пазете своя християнски морал жив

2. Подигравки

От старозаветни времена има посочени примери как някой се подигравал на друг човек, а след това настигнало провидението.

Без значение дали хората са скромно облечени, не притежават луксозни вещи или голям интелект, дали страдат от телесни или ментални проблеми, никой няма право да им се подиграва, защото ще разгневи Всевишния.

Вместо това, ако видите болен човек или човек в беда и можете да му помогнете, направете го.

3. Конкуренция

Не е грях от времена време да си сверяваме часовника с останалите хора, за да не бъдем изостанали от живота, но не трябва да забравяме, че Господ е отредил различна съдба на всеки от нас и ние трябва да се фокусираме върху нея, за да бъдем отличници в своето развитие, а не трябва да копираме постиженията и  придобивките на хората, защото за нас те може да не са съществени.

4. Липса на уважение

С това понятие могат да бъдат правени множество спекулации, защото подлежи на различни интерпретации.

Различните хора приемат ситуациите от живота по различен начин, затова една и съща постъпка в очите на едни хора може да изглежда като положителна, а за други – демонстрация на неуважение.

Тук навлиза и понятието лицемерие. Някой може да демонстрира пред вас уважение, а зад гърба ви да говори глупости и да ви злепоставя.

Друг може да се отнася по-сдържано, но да проявява дискретност към вас, към вашите проблеми и трудности.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.