Мистерия: Български Бермудски триъгълник? Има такова място и у нас

0
302

Български Бермудски триъгълник наистина съществува

Мистериозното место, наречено още като български Бермудски триъгълник, се намира в на около 600 метра от местността Траянови врати. Познато е като крепостта Маркова механа. Тя датира от времето на Римската империя, но е проучена през 1975 г. Назад във времето по този път са минавали търговци от Горно и Долно Вършило, община Септември, Пазарджишка област.

Те са отивали в Костенец, Самоков и Ихтиман, за да продават продукцията си от грозде и череши. И точно на това место, познато като Марковата механа са чували странни звуци и неестествени шумове. По двете села тръгва мълвата, че това са самодиви. Други настояват, че там има таласъми и призраци.

Крепостта Маркова механае позната още като българския Бермудски триъгълник
Крепостта Маркова механае позната още като българския Бермудски триъгълник

След като стартират разкопките, свистенето спира. Предполага се, че там се е получавало засмукване на въздуха, защото е открит тунел, който е бил запушен от едната си страна. Проходът има доста кървава история. Тук е било едно от малкото места, от където се е минавало от Софийското поле в Горнотракийската низина. Той е бил пазен от траките, римляните и византийците по-късно. Смята се дори, че е кръстен на император Траян.

Тук византийската армия е разбита от цар Самуил през 986 г. От този проход седем години българите удържат османското нашествие. По време на робството проходът е станал свърталище на разбойници, които били почти неуловими. Заради бандитите проходът е изоставен през късното средновековие и се е ползвал този през Момин проход, Белово и Костенец. Именно в Траянови врати турците ас копали окопи срещу освободителните руски войски. Но в края на краищата са го изоставили този стратегически обект и са хукнали към Пазарджик.



Мистерията на прохода обаче продължава и в наши дни. На това място изчезва самолет през 1969 г. Търсят го четири дни и се оказва, че има въздушна яма. От тогава от там не прелитат самолети, а местото получава името българския Бермудски триъгълник. В края на миналия век там мистериозно изчезват за две години четирима мъже и една жена.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.