Мощен трус разлюля цяла Северна България

0
255

След като сеизмичната обстановка в страната беше сравнително спокойна през последните седмици,  мощен трус разлюля цяла Северна България

Земетресението е било с мощност от 5,6 степен по скалата на Рихтер. Силният трус е усетен в Североизточна и в части от Централна България.

Тази нощ България бе изправена пред ново предизвикателство. Късно снощи, много силен трус бе регистриран с епицентър Вранча, на 21 км от Фокшани, в Румъния. Магнитудът му е бил отчетен 5,6 степен по скалата на Рихтер, алармира Европейският сеизмологичен институт, цитиран от БЛИЦ и „24 часа“.

Огнището на земетресението е действало на дълбочина от 40 км, на около 400 км от столицата ни София и на 180 км от северната граница на България.

seismgraph
Силен трус бе усетен в цяла Северна България

Според сеизмологичните данни, след силния първичен трус са последвали няколко, вторични. Те са били с по-слаб магнитуд и със затихваща сила, от 4,0 до 2,0 степен по Рихтер.



Снощи зрители на Нова ТВ са съобщили, че във Варна разместването на земните пластове се е усетило много силно. За около 10 секунди люлеенето приключило, спомнят си жители на морската ни столица.

Друг град, разтърсен от земетресението, е Русе. Там то е било усетено около 21:20 часа, а хората излезли по улиците от страх да не останат в капана на жилищата си.

Земният трус е усетен още в Добрич, Севлиево, Шумен, Плевен, Търговище, Силистра, Тутраган, Велико Търново, Разград, Бургас. Читатели споделят, че дори и в Пловдив, и в Пазарджик са били усетени трусове тази нощ.

За радост, и след тази сеизмологична активност, няма информация за пострадали от тази беда хора или за нанесени щети и разрушения по сградите у нас.


сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.