Вълшебното езеро е една истинска природна и научна мистерия

0
853

Това е уникален световен феномен. Той е познат още като вълшебното езеро. До днес разбунва всички духове на учените по света

Мастиленото езеро
Мастиленото езеро е наречено още вълшебното езеро

По света има милиони феномени, които учените не могат да разгадаят. Един от тези, които от векове карат експертите да се изненадват, е вълшебното езеро.

Ако се питате защо така е наречен този мистериозен водоем, причината е ясна. Защото водите на езерото са смятани за вълшебни, тъй като са оцветени в тайнствен мастилен цвят.

Всъщност вълшебното езеро е разположено в близост до алжирския град Сиди-бел-Абес, измежду прелестните била на Атлас, пише pateshestvie.bg.

Местното население на този регион в Алжир обаче, не се чувства облагодетелствано от Майката природа, тъй като по тези места сушата е убийствена и всяка живителна капчица вода е ценена по достойнство.



Водите на вълшебното езеро обаче, не са солени, но не могат да се използват за пиене, за поливане на растения или за отвеждане в канали.

В него няма да откриете риба или други водолюбиви обитатели. Няма водорасли, няма подводни растения и всякакви форми на живот. Причината за това е следната – просто водата на вълшебното езеро е … отровна.

Когато учени попадат за пръв път на водите на вълшебното езеро в Атлас, те остават изумени как може в този естествен водоем всъщност да има мастило, с което се пише без проблем.

Изучавайки в подробности пътят на реките, които се вливат в езерото, експертите установили, че единият приток е богат на железни соли, а другата река преминавала през блатисти места, затова и водите й са наситени на хумус.

Когато се влеят във водите на езерото, те се смесват и предизвикват химична реакция, благодарение на която водата се превръща в наситено по цвят мастило.

На практика, това мастило всъщност няма изгледи да пресъхне, тъй като реките, които се вливат в него, са достатъчно пълноводни.

Местните жители често си обясняват появата на този водоем с намесата на свръх сили, приписват му дяволски качества или просто наричат водите му вълшебни.

Ето защо това езеро е наричано със загадъчните имена като Окото на Дявола, или Черното езеро.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.