Така се прави чудна домашна саздърма (страшно вкусна, няма нищо общо с купешката)

1
2752

Тази домашна саздърма е уникално вкусна и изобщо не е трудна за майсторене

Предлагаме ви една супер рецепта за домашна саздърма, в която ще се влюбите. Защото вкусът й няма нищо общо с този на купешката – пръстите ще си оближете. А най-важното е, че се прави лесно, винаги се получава.

домашна саздърма
Страшно вкусна става тази домашна саздърма

Трябва ни агнешко или овче месо и сол. Домашната саздърма се прави лесно, противно на очакванията. А и става в пъти по-вкусна от купешката, защото отлично знаем какво съдържа и какви продукти сме сложили в нея.

Количеството на месото е според вашите лични предпочитания и нужди. Трябва да знаете само, че месото трябва да се почисти от лойта и да се нареже на парчета с големина около 50-60 грама.

Важен е начинът за добавяне на солта – тя трябва да бъде около 20-25 грама на един килограм месо. Щом я добавите към месото, разбъркайте добре, за да отиде солта навсякъде и после оставете осоленото месо да престои за не по-малко от 24 часа.



Отделената от месото лой се претопява, после се прецежда и се поставя в казан или в по-дълбока тава, но без пръжките. Към нея след денонощие се прибавя и осоленото месо.

След това слагаме месото да ври на котлона, както е в лойта и в своя собствен сос и ври, докато се избистри и остане само на мазнина.

Когато поизстине малко, месото се слага в шкембе, но също така може и в тавичка или друг подходящ за целта съд. Полива се с мазнината и се оставя на студено в срок до половин година.

Тази домашна саздърма е истинска вкусотия, а рецептата е типично стара и оригинална родопска рецепта за саздърма на нашите баби. Опитайте я – нищо не ви струва, а и си заслужава.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. За да стане саздърмата освен сол се слага черен пипер на зърна и дафинов лист. Създърмата е готова още на другия ден -когато се вполои/ дръпне лойта / – тя за това се прави от овнешко или агнешко за да се вполои -какви шкембета ви са в главите -важното е да има някакъв калъп – даже хората си я правят в бутилки от минерална вода / срязват само гърлото за да е удобно за наливане / -сипват топлата овча чорба и на другия ден ,като е дръпнала само срязват надлъжно бутилката и изваждат калъпа със саздърма …

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.