Краят на февруари ни носи изненада

0
203

Явлението ще настъпи на 26 февруари

Краят на месец февруари, който в народните предания и легенди е известен като Малък Сечко, носи изненада.

Пенчо Маркишки, който е физик в Института по астрономия в националната астрономическа обсерватория към БАН сподели, че събитието ще се наблюдава на 26-ти.

февруари
Явлението ще настъпи на 26 февруари

Тогава ще можем да се наблюдава пръстеновидно слънчево затъмнение.

То обаче няма да може да се наблюдава от всички точки на Земята, а само от няколко места. Щастливците, които ще могат да наблюдават това явление са всички онези, които живеят на територията на Чили, Аржентина и Централна Африка.
Пътуващите през южната част на Атлантическия океан също ще могат да се полюбуват на това явление.Пенчо Маркишки припомня, че това не е първото затъмнение през февруари.
Той припомня, че в нощта на 10 срещу 11-ти имахме възможността да наблюдаваме лунно затъмнение от полусянката на Земята.

Физикът посочва, че пръстеновидните слънчеви затъмнения са явления, при които Луната се намира в по-отдалечена от Земята точка от елиптичната си орбита.
Поради фактът, че размерът на Луната е осезаемо по-малък при това явление, тя не успява да закрие изцяло слънчевия диск.

Именно поради тази причина Слънцето продължава да свети около лунния лимб по време на максималната фаза на затъмнението като ярък пръстен, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.