С какво Долно и Горно Уйно накараха цяла България да им завижда?

0
534

Тези две малки и китни български селца, които носят звучните имена Долно и Горно Уйно, накараха цяла България да отправи взор към тях

Две малки и китни български селца, които носят звучните имена Долно и Горно Уйно, наред с още около 15-ина малки населени места в област Кюстендил, накараха цяла България да им завижда. Причината за това не е толкова романтична, колкото прозаична, а именно, тези селца от следващата година няма да плащат Такса битови отпадъци или както е известна Такса смет, пише БЛИЦ, като се позова на председателят на Общинския съвет на град Кюстендил, Иван Андонов.

Gorno Uino
Долно и Горно Уйно накараха цяла България да им завижда

Освен селата Долно и Горно Уйно, останалите села, на които жителите няма да плащат този местен налог, са Блатец, Буново, Бобешиново, Ломница, Гърбино, Леска, Полетинци, Котугерци, Полска Скакавица, Церовица, Савойски, Цървен дол, Цървеняно.

Решението за отмяната на налагането на Такса смет за 2015 година за малките населени места за община Кюстендил се очаква да премине единодушно на Общински съвет и да бъде прието без изненади на заседанието на 29 януари 2015 г.

За останалите граждани на Кюстендил, г-н Андонов заяви, че Такса битови отпадъци няма да претърпи промени в размера си и така тя остава на същите нива от 2008 г.



Освен към селата Долно и Горно Уйно, друга община на България привлече по доста любопитен начин вниманието на българската общественост към себе си. Това е община Дупница.

Служители на Общинската администрация и по-специално службата Местни данъци и такси са установили, че през последните няколко седмици се бележи истински бум на изтеглени декларации за освобождаване от плащане на такса битови отпадъци за имоти, които не са използвани. Срокът за подаване на подобни декларации изтича в края на годината, а вече повече от 30 собственика на имоти са изтеглили своите декларации.

Причината за този меко казано странен акт е започнатата масирана проверка. От общината заявиха, че ако се установи, че имотът се ползва, то тогава таксата, която ще трябва да плати недобросъвестния собственик, ще бъде в троен размер, но не по-малко от сумата от 500 лева.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.