За Учителя Петър Дънов си спомняме на Стефановден

0
364

На Стефановден младият апостол Свети Стефан приема своята мъченическа смърт. На Стефановден си спомняме за Учителя Петър Дънов и за неговата мъдрост

Великият духовен водач, основателят на Бялото братство, напуска нашия свят на 27 декември 1944 г.

През 1944 г. денят не е бил Стефановден, но след промяна на календара двете събития се застъпват.

За разлика от първия в историята на християнството мъченик Свети Стефан, който бил изтезаван и убит от преследвачите на християнството, Учителят Петър Дънов (Беинса Дуно) имал кротка смърт.

danov-petar
Учителят Петър Дънов е напуснал нашия свят преди 70 години

Самият той пожелал да приключи своите дни, понеже бил изключително напреднал в духовното познание и въпреки, че бил все още здрав и жизнен, той си дал сметка,  че е изпълнил своята мисия на Земята и можел да се оттегли на заслужена почивка в Царството Небесно.



Каква мъдрост ни остави Учителят Петър Дънов?

Все още у нас, за съжаление,  има конфликт  между Църквата и мъдростта на Учителя Петър Дънов.

Но ако човек се прояви като един безпристрастен читател на Библията, на Евангелията и другите книги с църковна литература, както и на книгите на Учителя Петър Дънов, той няма да открие противоречие, защото онова, на което Беинса  Дуно и древните отци ни учат звучи аналогично.

Мъдростта на Петър Дънов е едно награждане над онова, на което самият Господ Иисус Христос е учил своите последователи.

Да не забравяме, че младият Иисут Христос, Синът Божий, е събирал своите ученици и апостоли, и заедно са беседвали.

Точно по същия начин и Учителят Петър Дънов е бил заобиколен от своите последователи, за да ги научи на нова мъдрост.

Ако човек иска да бъде наистина мъдър, той трябва да познава добре казаното и от Господ Иисус Христос, и от Учителя Петър Дънов.

danov-dimkov
Народният лечител Петър Димков черпил знания от мъдростта на Дънов

И макар все още у нас личността и учението на Учителя Петър Дънов да са приемани за ерес, то в чужбина той има изключително много последователи.

Лекциите на Учителя Петър Дънов са били насочени в някои направления като ролята и мястото на отделния човек във Вселената, обществото и природата, културата като духовно проявление на човешката природа, музика, психология, медицина и етика.

Друг известен българин, народният лечител Петър Димков, също е бил повлиян от ученията на Учителя Петър Дънов.

Учителят Петър Дънов свирел на цигулка и точно под съпровод на този изключителен инструмент неговите последователи и днес продължават да танцуват космическия танц Паневритмия, чрез който се свързват с Висшия космически разум или с Господ.

Този танц се изпълнява активно по целия свят – от Франция, България, през Русия до далечна Австралия. От африканско Конго през ЮАР, нагоре към Канада и САЩ.

В годините, в които Православната църква в България е била в своя апогей, благодарение и на подкрепата от страна на цар Борис Трети, Учителят Петър Дънов  научил българите да дишат правилно, да се концентрират и да медитират.

Личността на Учителя Петър Дънов е една от 10-те най-влиятелни българи. Но той е влиятелен в огромен периметър извън пределите на страната, така както необятен е целият Космос.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.