Учените разкриха изненадваща връзка между шоколада и диабета

0
604

Това откритие може да преобърне представите за болестта

Екип от учени разкриха изненадваща връзка между шоколада и диабета.

диабета
Това откритие може да преобърне представите за болестта

Оказва се, че шоколадът може да бъде изненадващ съюзник в борбата с диабета. Това коварно заболяване неслучайно е наречено „тихият убиец“ и се превръща в истинска пандемия напоследък.

Изследвания проведени от университета „Бригам Йънг“ разкриват, че някои съединения на какаото помагат в борбата срещу диабета. Те секретират повече инсулин и по този начин реагират по-адекватно на повишението нива на глюкозата.

Всеки знае, че инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар. Нивата на захарта в кръвта, са повишени при пациенти с диабет тип 2. Страдащите от това заболяване не произвеждат достатъчно количество инсулин или той не съумява да преработи правилно кръвната захар.



В дъното на целия този процес стоят бета-клетките, които обитават региони в панкреаса, известни като Лангерхансови острови. Тези клетки са специализирани в производството на инсулин.

Освен това те секретират и хормона амилин, който се явява като ограничител на количеството глюкоза, което попада в кръвта.
При диабет тип 2, бета-клетките не функционират правилно и не успяват да свършат работата си ефективно.

Учените, провели изследването, са стигнали до извода, че вещества, съдържащи се в какаото подобряват значително способността на бета-клетките да секретират инсулин. Именно в това се крие тясната връзка между шоколада и диабета, пише Блиц.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.