Учени разкриха защо цивилизацията на маите е загинала

0
445

Една от най-големите мистерии в световната история вече е разкрита. Древната цивилизация на маите е била заличена поради нелепи обстоятелства

Докато маите царуват в районите на Южна Америка, били връхлетени от страшна суша.

Сушата погубила техните плодородни земи и зелени гори.

Част от населението загинало, а друга част предприело дълги походи на север, за да се спаси от апокалиптичната суша.

За съжаление и тази бегълци били посрещнати от нова порция суша, която ги довършила и по този начин краят на маите настанал.



maite
Цивилизацията на маите загинала заради суша

Сушата първоначално атакувала полуостров Юкатан, а след това се разпространила и по останалите части на днешната Латинска Америка.

Информацията за гибелта на маите и причината, която слага край на една уникална цивилизация е изнесена в научните издания от американски учени, писаха в novini.bg.

Учените направили изследвания на известната пещера под вода в Белиоз. Те взели проби от наслагванията в пещерата.

Минералните изследвания показали, че на територията на полуостров Юкатан е настъпила дългогодишна суша, която започнала около 800-та година сл. Хр. и продължила до 900-та година сл. Хр.

Именно този природен катаклизъм убива цивилизацията на маите.

mai-krai
Днес археолозите се опитват да възкресят мъдростта на маите

Едва ли някой от нас може днес да си представи какво точно се е случило, но учените от Университета  Райс поясняват, че всяка суша води след себе си глад, болести, зарази, престъпления, канибализъм, бавна и мъчителна смърт.

Истинска трагедия!

В интерес на истината, маите  не са първата загинала по този злощастен начин цивилизация. Същото се е случило и с Древен Египет.

Богатите и плодородни земи на Египет, следствие на сушата, стават неплодородни. Пясъците покриват красивите и модерни за миналото градове.

Измират хората, а заедно с тях си отиват безброй тайни, които днес археолозите се опитват да разгадаят и да възкресят за поколенията.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.