Задължително сложете тези ястия на трапезата ви за Игнажден

0
434

Смята се, че всяко нещо, което правите е натоварено с вълшебна сила

На 20 декември Българската православна църква отбелязва Игнажден.

Игнажден
Смята се, че всяко нещо, което правите е натоварено с вълшебна сила

Според народните вярвания точно на този ден започва Новата година. Освен това се вярва, че слънцето се обръща към пролетта, макар все още да се намира в най-далечната си точка.

На този ден задължително трябва да запалите огън, който се смята за проводник на слънчевата енергия. Не е задължително да палите голямо огнище на двора. Достатъчно е в дома ви да голи дори само една свещ.

Трапезата на Игнажден задължително трябва да е постна.
Освен това всичко което правите на този ден е натоварено с магическа сила и енергия. То ще ви бъде от помощ, за да сте здрави през цялата година.



И като заговорихме за здраве, тук е мястото да споменем, че домакинята трябва да омеси колачета за всеки член от семейството. Първата щипка от тестото обаче трябва да задели и да я изсуши за лек.
Българите вярвали, че тази щипка тесто притежава силна лечебна сила при сърдечни проблеми и при болки в стомаха.

Освен това от тестото за колачетата трябва да се отдели още една щипка. От него се изработва кръст, който се поставя над вратата. Смята се, че този кръст пази всички членове на семейството от злини.

От древни времена до днес, българите се вглеждат много внимателно в нещата, които правят на този ден, както и в знаците, които получават. Празникът се нарича по различен начин в различните краища на страната. На места му казват Игнажден, на други – Нов ден, Млада година, Полаз, Млад месец, Полазовден и др.

Препоръчва се домакините на къщата да запазят квас до Василовден. Квасът задължително трябва да се изсуши. Вярва се, че с този квас жените могат да привлекат съпрузите си, а момите – ергена, който са си харесали.

За да е изпълнена годината с берекет, домакинята задължително трябва да свари някакво вариво, което да присъства на трапезата. Може да е жито, булгур, ориз. Няма да сгрешите, ако направите сарми.

Домакинята заделя задължително за всеки член от семейството по два ореха. Оставя ги на съхранение в купа, изработена от пръст. Тези орехи се съхраняват до Бъдни вечер. Тогава се слагат под масата и всеки един трябва да си вземе от орехите, без да гледа. В зависимост от ореха, който е избрал, може да гадае каква ще бъде следващата година за него.

Ако си е взел лош орех с изсъхнала ядка или пък червив, то годината няма да е никак добра. Ако пък орехът е хубав – то годината ще е изпълнена с късмет, пише novinibg.net.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.