Задължително направете този специален ритуал утре

0
285

Легендите носят, че именно светецът ги държал със синджир

Утре (10 февруари) православната църква почита голям празник. Именно поради тази причина е препоръчително да направите един специален ритуал.

ритуал
Легендите носят, че именно светецът ги държал със синджир

На този ден църквата почита паметта на Св. Харалампий и Св. вмчца. Валентина. В народните вярвания Св. Харалампий е властелинът на всички болести.

Легендите носят, че именно светецът ги държал със синджир и ги пращал по своя воля из всички краища на света. Легендата носи, че той е заповедник и на чумата, която е смятана за най-тежката болест в онези времена. Поради тази причина в някои краища на страната този ден се нарича още „Чуминден“.

За да умилостивят чумата жените изпълнявали специален ритуал. На този ден жените задължително трябва да омесят поне една питка, която да намажат с пчелен мед и да я раздадат на роднини и съседи.



В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и изключително зла жена. Именно поради тази причина жените правели специален ритуал, благодарение на който да я изведат от селото.

За целта те поставяли в края на населеното място шише вино, кърпа, нов сапун, питка с мед, гребен и вода. Смятало се, че с тях тя ще се залиса, докато мие косите си и ги сплете. След това се вярвало, че ще се нахрани с питката и меда и ще се напие с виното. По този начин ще забрави за какво е слязла.

На този ден жените не трябва да работят. В противен случай се вярва, че ще бъдат застигнати от лоши болести. Позволено им е единствено да замесят питка, която трябва да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея задължително трябва да занесат и мед. Вече споменахме поради каква причина питката и меда вървят ръка за ръка.

Смята се, че точно този мед придобива невероятни лековити сили. Поради тази причина от него се пази за цялата година. Ползва се само в случай, че някой от семейството се разболее. Приемайки от него се вярва, че така ще се възстанови по-бързо от болестта, която го е повалила.

По отношение на сведенията за Св. вмчца. Валентина сведенията са изключително оскъдни. Това, което се знае е, че е била изключително благочестива девойка, която е живяла в околностите на Кесария Палестинска.

През 308 г. тя става жертва на гоненията срещу християните от при Максимилиан II Галерий. Когато мъчителите я карат насила да пренесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък срещу жертвеника и се обръща с гръб към горящия огън. Тази й постъпка предрешава нейната съдба и езичниците я обезглавяват, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.