Нови разкрития за трагедията в Хитрино ще променят хода на делото

0
275

Излезе заключението на най-новата техническа експертиза за трагедията в Хитрино. Тя е направена по поръчка на собственика на влаковата композиция и е извършена от чужденци

Първата експертиза сочеше, че причина за трагедията в Хитрино е високата скорост, с която се е движила влаковата композиция. Собственикът „Булмаркет“ не приемаше това твърдение за правдоподобно. От управата обясняваха, че машинистът е човек с много голям и богат опит.

Хитрино
Хитрино след взрива през 2016 г.

„Булмаркет“ поиска нова експертиза. С нея се заеха вещи лица от чужбина. Инж. Лука Пъиш е от Румъния, експерт по железопътна техника при румънското Министерството на правосъдието. Помощници на инж. Лука Пъиш са немски специалисти от Института по железопътна техника в град Берлин.

Направените проучвания на терен показват, че е имало повреда на самия релсов път. Стрелката, която разделя релсовите коловози била повредена. Заради  тази повреда релсите не били добре разделени и влакът не могъл да се движи свободно по своя коловоз. Следва дерайлиране и последващ взрив.

При трагедията загинаха 7 души. Бяха нанесени много големи материални щети. Част от къщите около перона бяха направо изпепелени, заедно с фурната за хляб.



Експертите откриват и друг проблем. Цистерната, която се оказва пробита, има полусферични дъна. Те са доста по-крехки и крият големи опасности. През 80-те години на ХХ век такива цистерни са спрени от производство. Компаниите, които все още прибягват до тяхната употреба, трябва да монтират допълнителни елементи за защита.

Трагедията в Хитрино стана през декември 2016 г. Първоначалната експертиза установи, че влаковата композиция се е движила със 78 км/ч, а позволените са само 40 км/ч. След инцидента беше отправено обвинение срещу машиниста и неговия помощник. Делата предстоят да се проведат през март и април 2018 г.

На делата ще бъдат представени новите заключения от чуждите вещи лица. Машинистите имат вина, че са се движили с превишена скорост. Но ако релсите бяха в изправност, трагедията в Хитрино нямаше да се случи.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.