Министър Московски коментира новите промени в Закона за движение по пътищата

0
309

Днес министър Московски даде извънреден брифинг. Освен анализ на тежката катастрофа, която  се случи днес, той направи коментар за промените в Закона за движение по пътищата

На 23 април предложените промени ще бъдат публикувани, за да бъдат подложени на обществено обсъждане.

министър Московски
Министър Московски потвърди, че автобусът е бил напълно изряден, както и шофьорът Сн:БТВ

В последния момент правителството е добавило задължително използване на колани от пътниците на междуградските автобуси. Причината за това е днешната много тежка катастрофа.

При нея лек автомобил се вряза с висока скорост в пътуващ междуградски автобус. Автобусът падна странично в крайпътната шанца. Има жертви и  20 ранени пътника.

Министър Московски каза, че за момента използването на колани не е задължително, а само препоръчително. Но когато на седалките ги има, желателно е пътниците да слагат. Така гарантират своята сигурност.



С новите промени, използването на коланите ще стане задължително. Шофьорът на катастрофиралия автобус сподели, че голяма част от пътниците са били без колани. Ако са ги използвали, загиналите щяха да са живи. А  ранените щяха да имат само леки травми.

Катастрофиралият автобус е собственост на „Юнион Ивкони“. Превозното средство е напълно ново. То е снабдено с всички изискуеми екстри за сигурност по време на пътуването. Включително и с колани.

Автобусът е минал всички необходими технически прегледи. Водачът също е с изрядни документи, коментира министър Московски.

Неговата карта за квалификация е валидна до 2019 г. Удостоверението за психологическа годност е валидно до 2020 г.  Валидна е и  дигиталната карта.

Въпреки всичко изброено по-горе, днешният петък 13 се оказа фатален за много български семейства. Министерски съвет издаде заповед 14 април 2018 г. да бъде обявен като ден за национален траур.

Знамената във всички служби от държавната администрация ще бъдат наполовина свалени в памет на жертвите.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.