В никакъв случай не яжте такива картофи

0
581

Това вещество представлява токсичен гликоалкалоид

Никак не е случаен фактът, че специалистите съветват да не ядете такива картофи.

картофи
Това вещество представлява токсичен гликоалкалоид

Те посочват, че дори нашите предци са били наясно, че не трябва да консумират картофи с кълнове, защото са вредни.

В следващите редове ще ви разкрием дали наистина тези картофи са толкова вредни за здравето или е преувеличено.

Всеки знае, че когато картофите престоят известно време вкъщи на топло, започват да пускат кълнове. Може би сте си задавали въпроса дали можете да ги консумирате, без да ви създадат проблем, или не би било добре.



Експертите по хранене са категорични, че отговорът на този въпрос не е еднозначен и зависи до голяма степен от броя кълнове по тях. Във всеки случай обаче трябва да сте наясно, че наличието на кълнове е ясен знак, че в картофите вече са се образували соланини.

Това вещество представлява токсичен гликоалкалоид, който се произвежда от растенията от семейство Solanaceae . Разбира се част от това семейство са и картофите, които са сред основните съставки на трапезата ни.

Трябва да сте наясно с факта, че при обикновените картофи количеството соланини е около 0.5%. В същото време в зелени и покълнали вече картофи, това вещество е концентрирано в кълновете и кората.

Първоначалната реакция, която предизвикват соланините, е възбуда. Тя обаче веднага бива последвана от потискане на нервната система и води до разграждане на еритроцитите. При всички положения едно е безспорно – соланините не само са вредни за хората, а дори са токсични.

Въпреки всичко, ако решите да поемете риска и да консумирате картофи, които са с позеленяла кора или пък вече са покълнали, трябва да сте наясно със симптомите на отравяне, предизвикани от соланина.
Ето ги и тях:
– абдоминална болка
– повръщане
– гадене
– диария
– дезориентация
– треска
– главоболие
– дилатация на зениците

В тези случаи натравянето със соланин може да доведе до делириум, кома или конвулсии. Тук трябва да направим важното уточнение, че за да се стигне до някое от тези състояния, е нужно да изядете няколко килограма картофи и то в сурово състояние. Едва ли има чак пък такива ентусиасти.

Ако все пак решите да използвате картофи, които вече са покълнали, то съветът на специалистите по здравословно хранене е, да изрежете по-дълбоко кората им. По този начин ще се избавите от голяма част от соланина.

Добре е да сте наясно и с факта, че в участъците, в които кората на картофа е позеленяла, концентрацията му е много по-голяма, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.