Операции на мозъка са извършвали древните българи (СНИМКИ)

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Медицината е имала определен напредък още в древността, защото и древните българи са правили операции на мозъка

Читатели, които се интересуват от историята и от живота на древните египтяни знаят, че лекари са отваряли черепа на фараона, когато е болен, за да могат да прогонят болестта от главата.

За целта фараонът трябвало да изпие много силна отвара, която да притъпи болката и да може да издържи на тази интервенция. Имало е случаи, в които фараонът се е оправял, но по-често е умирал.

операции на мозъка

Древен череп с голяма дупка – извършени операции на мозъка

Независимо от фаталния край, древните хора са имали дързостта да правят операции на мозъка, а това е огромно медицинско постижение.

Оказа се, че и древните българи – нашите предци, също не са се колебаели да спасят някой болен като извършат операции на мозъка.Намерени се доста черепи на хора, на които се виждат отвори. Тези отвори са получени след хирургическа интервенция, наречена трепанация.

Тези древни операции на мозъка са били изследвани и от българския учен д-р Петър Боев, който успя да покаже пред света, че докато са се предвижвали от Алтай до Централна Европа и до Балканския полуостров през Средна Азия, древните българи са донесли и своите знания.

операции на мозъка

Инструменти за операции на мозъка

След като са изследвани доста черепи, е установено, че някои от трепанациите са имали чисто религиозно-ритуално значение, вероятно, за да бъдат прогонени зли демони и духове, които са обладали тялото на живия човек.

Другите трепанации са истински медицински операции на мозъка. При тях на черепа се виждат много по-големи отвори. През тях древните медици са чистили някой тумор или друго заболяване.

Древните медици са лекували болести като хронично главоболие, шум в ушите, проблеми с паметта, неврастения, епилепсия  чрез трепанации.

операции на мозъка

И още един древен медицински инструмент за операции на мозъка

Тогава отворите на черепа се намират на върха на главата (темето), защото според основите на китайската медицина, там има много важна енергийна точка, която се превежда като “сто срещи”.

У нас най-интересните операции на  мозъка  са били извършени на 7-годишно детенце. Неговият череп е намерен в района на добричкото село Одърци. Трепанацията е извършена на теменната кост вляво. Причината е била възпалителен процес, научихме от http://svetovnizagadki.com.

сподели бутон

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар