Тези няколко съвета ще ви помогнат да си изберете най-сладкия пъпеш на пазара

0
669

Консумацията на този плод укрепва имунната система

Тези няколко съвета ще ви помогнат да си изберете най-сладкия пъпеш на пазара

пъпеш
Консумацията на този плод укрепва имунната система

Докато едни предпочитат диня в летните горещини, то други спират избора си на вкусния и ароматен пъпеш.

Ако и вие сте сред почитателите на вкусния пъпеш, то вероятно сте наясно как да изберете най-вкусния сред тях на пазара. За онези, които не знаят, следващите редове ще са от полза.

През летния сезон можете да си купите пъпеш на почти всеки ъгъл. Със сигурност всички те изглеждат сладки, вкусни и ароматни, но дали в действителност са такива? Уви, опитът показва обратното.



След като се запознаете с всички тези тънкости, можете да сте сигурни, че ще си купите от пазара само най-ароматните и вкусни плодове. По този начин не само ще се насладите на вкуса им, а и ще извлечете някои ползи за здравето.

Консумацията на този плод укрепва имунната система, тонизира цялото тяло, цери главоболие, повишава хемоглобина, лекува депресия, премахва камъни от бъбреците и пикочния мехур и не на последно място – подобрява тена.

Ето по какво да се ориентирате, за да изберете най-вкусния пъпеш на пазара:

На външен вид плодовете трябва да са без пукнатини, петна и други недостатъци. Не се заблуждавайте от думите на продавачите. Ако кората на плода е зелена, това може да е знак, че не е узрял (освен ако сортът му не е такъв). Ако пък кората му е кафява, то това показва, че е презрял.

Ако плодовете са били обработвани с твърде много химикали, то по кората му може да има синьо-сиви или розови петна. Обърнете сериозно внимание и на „дупето“ на пъпеша. Ако той е добре узрял, то „дупето“ му трябва да е леко меко. Частта от стеблото, която обикновено остава върху плода, трябва да е суха.

Качественият пъпеш винаги е еластичен. Леко мек е само около „дупето“ и до дръжката. В случай, че е прекалено твърд, това е знак, че не е узрял добре. Ако пък пъпешът е презрял, то като го натиснете могат да останат следи от пръстите ви.

Имайте предвид, че гладката или грубата кора, не са индикатори за качеството на плода. Това зависи от сорта. Ако обаче кората може да се надраска много лесно, това показва, че пъпешът наистина е добре узрял.

Всеки сорт има свой отличителен аромат. Въпреки това обаче, ако ароматът е твърде „захарен“, то тогава плодът със сигурност е много сладък. Ако пък ароматът на пъпеша не се усеща, то това е индикация, че не е узрял, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.