Много е важно кой пръв ще влезе в дома ви на Димитровден

0
363

Смята се, че от този ден нататък започва зимата

След броени дни ще отбележим един от най-големите есенни празници – Димитровден.

Димитровден
Смята се, че от този ден нататък започва зимата

Българската православна църква почита паметта на този светец на 26 октомври.
Легендите разкриват, че на Димитровден чорбаджиите се разплащали с работниците, овчарите и ратаите, които наемали още на Гергьовден. Именно поради тази причина на някои места в страната този празник се нарича Разпуст.

Най-добрите от ратаите пък получавали в дар кат нови дрехи, агне или овен. На Димитровден се правят и много гадания, свързани с годината и предстоящата зима. Смята се, че ако на този празник месечината в небето е пълна, ще е пълен и кошерът с мед, а пчелите ще се роят.

Вечерта след празника овчарите хвърляли една тояга в обора и на сутринта ходели да видят какво се случва. Ако овцете са легнали върху нея, това е знак, че зимата ще е дълга, тежка и много студена.



Характерно за Димитровден е и обредното гадаене, което се прави по първия човек, прекрачил прага на дома ви в този ден. Той се нарича полазник. Ако човекът е добър и заможен, такава ще е и предстоящата година.

Съгласно старите обичаи на имен ден се ходи неканен. Добре е да дарите именника с бели цветя, за да е блага зимата. За сметка на това пък белите цветя задължително трябва да са увити с ален конец. Вярва се, че това ще донесе здраве на именника през цялата година.

На трапезата на този ден задължително трябва да присъства курбан или гювеч от овнешко месо. Освен това трябва да има и яхния с пиле (ако празнува жена) или с петел (ако именникът е мъж). Сервират се и зеленчуци.

Другите задължителни елементи на празничната трапеза са варената царевица, пестилът, печените ябълки, рачелът, тиквата и питата с ябълки.
В православния календар житието на този светия е преплетено с това на Св. Нестор. Именно поради тази причина паметта на този светец се почита на следващия ден (след Димитровден). Този празник е по-известен като Мишкинден.

На Димитровден празнуват всички хора, които носят имената: Димитър, Димитрина, Митко, Митка, Митра, Мита, Димо, Димчо, Димка, Димана и техните производни.

Смята се, че от този ден нататък може да падне и първият сняг, с който Св. Димитър приспива природата. Той разтърсва дългата си бяла брада и от нея започват да валят снежинки. Поради тази причина стопаните трябва да приберат ралото под стряхата, за да е на сухо и да подредят дървата за огрев, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.