Намерената бомба вече е обезвредена (военните сапьори се справиха перфектно +видео)

0
352

Снощи в 19 часа авиобомбата беше извадена с помощта на кран от изкопа на метрото в София близо до Военна академия. Намерената бомба тежи цели 220 кг

В нейното обезвреждане се включиха сапьори от поделението в Горна баня.

бомба
Свалят бомбата от камиона на полигона

След това беше транспортирана до полигона в Сливница с ескорт от военна полиция.

Под ръководството на полковник Йордан Йорданов беше извършено взривяване на намерената бомба. За целта е използван тротил с количество 2,5 кг.

След първичния взрив е последвал вторичен от самата бомба.26-годишният старши лейтенант Александър Цветков  контролира взривните действия на терен и организира всички мерки за сигурност.

Пред камерата на АrmymediaBg споделя, че отдавна подобна голяма бомба не е била намирана. Доволен е, че цялата операция е преминала успешно и че няма пострадали военни и граждани.

Бомбата сама по себе си е огромна и е пълна с голямо количество взривно вещество. Ако се беше активирала и взривила в София или по път към полигона, щеше да нанесе непоправими щети в периметър поне на 100 метра. И е щяла да помете всичко – сгради, автомобили, хора.

Бомбата е имала два напълно запазени взривателя.

Полковник Йордан Йорданов използва случая, за да отправи апел към обществото.

Където и както ако бъде намерен някакъв вид боеприпаси, първото нещо е те да не се пипат. Незабавно да бъде уведомена полицията и при възможност армията.

Останалото е работа на обучените сапьори, които днес показаха, че са изключителни професионалисти.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.